Infofinanciar > Info > Salarii mai mari în primele luni ale anului. În ce județe s-au înregistrat cele mai mari venituri
Info

Salarii mai mari în primele luni ale anului. În ce județe s-au înregistrat cele mai mari venituri

salariu minim sursa foto economedia.ro
Credit imagine: economedia.ro

Un studiu făcut de cea mai mare platformă de recrutare din România arată care sunt județele unde se câștigă cel mai bine. În plus, unele unități administrative au avut creșteri spectaculoase din punctul de vedere al remunerației, în vreme ce altele au căzut pe locurile codașe.

Este vorba de eJobs, care a pus bazele unei platforme numită Salario. Aici, remunerațiile în funcție de industrie și județ pot fi comparate. Datele arată că situația este într-o continuă schimbare atunci când vine vorba de zona de țară în care angajații activează. Bucureștiul și Clujul reprezintă un top 2 foarte ferm, cu salarii medii de 5.000 (anul trecut, 4.500), respectiv 4.800 de lei (față de 4.100 în urmă cu un an) . Totuși, Sibiul le ajunge din urmă. Județul transilvănean raportează compensații medii de 4.500 lei – anul trecut, același județ avea un salariu mediu de 3.500 lei. Pe următoarele locuri se află Brașov, Iași și Ilfov, cu o medie salarială de 4.000 lei – cele trei au compensații cu 15% mai mari față de anul precedent.

Județele codașe sunt Vrancea, Vâlcea, Galați și Vaslui, cu medii între 3.000 și 3.400 de lei. Vasluiul se afla pe unul dintre ultimele locuri și anul trecut. În schimb, Gorjul, Bacăul, Mehedințiul și Ialomița au crescut din acest punct de vedere și au părăsit coada clasamentului.

Statutul salariatului în prezent

„Pentru foarte multe categorii de candidați rămâne relativ ușor să își schimbe locul de muncă, dar, mai important, este faptul că reușesc să facă acest lucru în condițiile pe care ei le stabilesc. Iar aici mă refer la salariu, beneficii, program și așa mai departe. Se află în poziția în care nu trebuie să facă foarte multe concesii. Vedem, de exemplu, multe județe și domenii în care media salarială a crescut cu cel puțin 10% față de anul trecut”, spune Bogdan Badea, care conduce platforma eJobs, lider în recrutarea online în România.

Și chiar dacă județele își schimbă locurile în clasament de la an la an, este mult mai ușor de preconizat care sunt domeniile unde se câștigă cel mai bine. Astfel, salariatul care caută o schimbare își cunoaște destul de bine opțiunile.

Industriile de top

„Din perspectiva domeniilor, lucrurile sunt mult mai stabile, însă doar în sensul succesiunii lor în ierarhie pentru că, altfel, și aici vorbim despre creșteri salariale față de anul trecut. Cu alte cuvinte, IT-ul continuă să fie cel mai bine plătit domeniu din România, cu câștiguri medii nete de 7.020 de lei pe lună (versus 6.000 de lei în 2022)”, a mai declarat Bogdan Badea, citat de adevărul.ro.

„Vedem, de asemenea, o medie salarială de 5.000 de lei pentru joburile remote. Deși numărul lor în platformă este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, candidații mențin un interes crescut pentru acestea și aplică în consecință, motiv pentru care ele se pot transforma într-un avantaj competitiv pentru acei angajatori care au dificultăți în a găsi suficienți candidați în piață”, a adăugat acesta în încheiere.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.