Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis, „discuții excelente” cu președintele Republicii Singapore. Ce relații diplomatice s-au stabilit
Info

Klaus Iohannis, „discuții excelente” cu președintele Republicii Singapore. Ce relații diplomatice s-au stabilit

Klaus Iohannis Singapore Sursa foto: Administratia Prezidentiala
Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost primit de omologul său din Republica Singapore, Halimah Yacob. Vizita prezidențială a început în dimineața de vineri, 10 martie 2023, și se desfășoară la Palatul Prezidențial Istana.

Aceasta este prima întâlnire dintre șefii celor două state în ultimii 20 de ani. De asemenea, Administrația Prezidențială spune că între Românis și Republica Singapore există relații bilaterale de 55 de ani. Sosirea lui Klaus Iohannis la Istana marchează, așadar, o nouă etapă în relațiile diplomatice dintre state.

Cum a decurs întâlnirea

„Discuţii excelente cu preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, privind modalităţile de aprofundare şi extindere a relaţiilor noastre bilaterale, bazate pe aceleaşi valori şi principii”, a transmis președintele României pe Twitter.

Principalul scop al vizitei prezidențiale este acela de a înlesni relațiile economice dintre țări. În primul rând, e urmărită sporirea dinamicilor pe plan investițional. Este dorită și o mai apropiată colaborare în următoarele domenii: informații și tehnologia comunicațiilor, educație, cercetare, securitate alimentară și controlul calității, cyber-security, tranziția spre resurse energetice regenerabile și stoparea schimbărilor climatice, titrează digi24.ro.

Între România și Singapore există bune relații sectoriale, care s-au întărit în ultimii ani. Astfel, statul est-european este al treilea exportator UE de servicii UE pentru republica asiatică. Totodată, schimburile comerciale dintre țări sunt în continuă creștere. Pe baza acestui climat favorabil, Klaus Iohannis urmărește discutarea unor proiecte bilaterale care să înlesnească încă și mai mult relațiile diplomatice și economice.

După întâlnirea dintre președinți, Klaus Iohannis a fost primit și de prim-ministrul singaporean. Lee Hsien Loong se află la conducerea Guvernului din Singapore încă din 2004.

Istoric al reațiilor dintre România și Singapore

Vizita lui Klaus Iohannis în Singapore a avut loc după ce în 2022, s-au anversat 55 de ani de relații diplomatice între România și republica din sud-estul Asiei. Legătura dintre cele două state a fost stabilită în 1967, când cuplul prezidențial, pe-atunci format din Nicolae și Elena Ceaușescu, a făcut mai multe vizite de prietenie, cu scopul de a-și consolida poziția în politica externă.

Totuși, niciun președinte român nu a mai ajuns pe teritoriu singaporean din 2003.

„Consolidarea rolului României în spaţiul indo-pacific este un obiectiv important al politicii externe a României, având în vedere reaşezările geopolitice globale, dar şi interesul de a consolida dialogul politic, relaţiile economice şi cele investiţionale, cu accent pe domenii de vârf. Totodată, România, ca stat membru al Uniunii Europene, acţionează în baza şi pentru valorificarea Strategiei UE pentru Cooperare în Indo-Pacific, adoptate în 2021, aducând o contribuţie solidă la implementarea acesteia”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.