Infofinanciar > Info > Ultimele informații despre Canalului Bâstroe! Ministerul Mediului va împiedica toate activitățile Ucrainei dăunătoare Deltei Dunării
Info

Ultimele informații despre Canalului Bâstroe! Ministerul Mediului va împiedica toate activitățile Ucrainei dăunătoare Deltei Dunării

Delta Dunării sursă foto unsplash.com
sursă foto unsplash.com

Ministerul Mediului a declarat că va bloca toate activitățile care ar putea afecta biodiversitatea și ecosistemul Deltei Dunării în zona Canalului Bâstroe, deoarece atât legea națională a României, cât și cea ucraineană interzic lucrările în această zonă. Anunțul a fost făcut joi de către ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Ministrul a transmis, într-o declarație video, că „Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are două proceduri de mediu deschise cu partea ucraineană cu privire la investiţii în zona Deltei Dunării. Ambele proceduri se bazează pe legislaţia naţională ucraineană şi pe cea din România, respectiv pe convenţii internaţionale – convenţia ESPOO în mod special. Nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea şi ecosistemele din Delta Dunării”.

Canalele vor fi monitorizate, inclusiv partea ucraineană

Barna Tanczos a subliniat că ministerele de resort vor monitoriza toate lucrările care vizează canalele navigabile în zona Deltei Dunării, inclusiv cele desfășurate de partea ucraineană.

„Sunt convins că pe căile diplomatice se vor găsi soluţiile de comunicare cu partea ucraineană. Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, a adăugat acesta.

Ucraina dorește să-și mărească canalul artificial Bâstroe

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a afirmat că există semnale că Ucraina efectuează lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului și Deltei Dunării. El a subliniat că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Mediului ar trebui să ia o poziție și să ofere informații referitoare la această situație.

Grindeanu a explicat că „există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm. Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba MTI. Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea de lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării”.

La mijlocul lunii iulie 2022, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a dat acordul pentru tranzitul navelor cu cereale din Ucraina prin Canalul Bâstroe și brațul Chilia, însă construcția canalului rămâne un subiect de dispută între București și Kiev, relatează Financial Intelligence.