Infofinanciar > Info > Prima de casare în programul Rabla se majorează! Tanczos Barna a anunțat câți bani vor primi beneficiarii
Info

Prima de casare în programul Rabla se majorează! Tanczos Barna a anunțat câți bani vor primi beneficiarii

Rabla Local, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Potrivit anunțului ministrului Mediului, Tanczos Barna, programul Rabla 2023 va beneficia de o creștere a primelor de casare cu 15% față de anul precedent. De asemenea, bugetul alocat programului de achiziționare de mașini electrice va fi majorat în acest an.

În deschiderea şedinţei Guvernului de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a solicitat ministrului să pregătească o informare pentru următoarea reuniune, referitoare la aceste programe. „Da, domnule prim-ministru, aşa cum aţi dispus, am început pregătirea programelor ‘Rabla clasic’, ‘Rabla plus’ şi ‘Rabla local’”, a spus acesta.

Tanczos Barna a afirmat că Programul ‘Rabla clasic’, care oferă un stimulent pentru casarea mașinilor vechi și posibilitatea achiziționării de mașini clasice, cu motorizare clasică noi, va beneficia de o creștere cu 15% a primei de casare în 2023. Ministrul a adăugat că acest sprijin majorat este realizabil și că bugetul a fost alocat pentru a asigura această creștere, așa cum a fost discutat și în timpul vizitei sale la ‘Dacia’.

Crește bugetul alocat mașinilor electrice

Conform declaraţiei ministrului Mediului, în paralel cu majorarea primei de casare pentru Programul ‘Rabla clasic‘, va fi crescut şi bugetul destinat achiziţionării de maşini electrice. Acesta a mai menţionat că în anul precedent s-au observat progrese pozitive în ceea ce priveşte piaţa auto din România.

„A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR.

Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru ’26 va fi atinsă „, a explicat Tanczos Barna, citat de Antena 3 CNN.

Mai mulți bani pentru programul Rabla

Potrivit ministrului Mediului, bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) va fi de 10 miliarde de lei în 2023, ceea ce reprezintă o dublare față de sumele alocate în 2022. Acest anunț a fost făcut de către ministrul pe propria sa pagină de Facebook, la începutul lunii.

„Faţă de anul trecut, am dublat bugetul AFM. Ştim că lucrăm bine când un număr cât mai mare de cetăţeni se bucură de programele AFM, sistemul nu se prăbuşeşte, bugetul aprobat nu se epuizează repede, procesăm toate dosarele la timp şi începem programele aprobate.

Am promis că vom reforma Administraţia Fondului pentru Mediu când am preluat conducerea Ministerului Mediului. Am început procesul, anul acesta vom descentraliza programul local de casare a maşinilor vechi. Dar ştim foarte bine că reformele nu sunt suficiente, că trebuie mărit bugetul pentru ca tot mai multe persoane să devină beneficiare ale acestor programe. În acest an, bugetul AFM este dublu faţă de anul trecut: 10 miliarde de lei faţă de 5 miliarde de lei cât era în 2022”, a explicat Tanczos Barna.