Infofinanciar > Info > Tancuri T55 la preț de fier vechi. Licitația Ministerului Apărării Naționale
Info

Tancuri T55 la preț de fier vechi. Licitația Ministerului Apărării Naționale

Ministerul Apărării Naționale a publicat o nouă lege
Sursă foto: MApN

Situația actuală la nivel mondial este una tensionată. Războiul din Ucraina, inițiat de Rusia cu scopul preluării teritoriului, pare că nu mai ajunge la un final. În cazul stadiului actual de conflict, multe țări, cu precădere cele aflate în apropierea granițelor războiului, se pregătesc pentru o eventuală escaladare a situației. Multe state pun la cale un plan de apărare și se înarmează cu lucrurile necesare, ce ar putea fi folositoare într-un eventual scenariu negru.

Multe țări în acest an au ca principal obiectiv dezvoltarea armatei și a armamentului din dotare. Bugetele pentru apărare au crescut semnificativ, iar toată lumea se pregătește pentru o eventuală situație de conflict. De asemenea, aceste pregătiri de război sunt realizate și la nivelul țării noastre, România dorind să investească pentru achiziționarea de tancuri.

MApN vinde la licitație un lot de tancuri

România pune apărarea pe primul plan și se pregătește să cumpere armament mai avansat și să modernizeze sistemul țării. Astfel, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că va scoate la licitație celebrele tancuri T55, în diferite configurații. Aceste utilaje vechi sunt vestite pentru performanța lor și au fost folosite în cadrul multor conflicte la nivel mondial. Astfel, acest lot de sisteme vechi de 50 de ani sunt scoase la vânzare prin intermediul unei licitații, cu ajutorul companiei Romtehnica. La vremea lor, aceste mașinării au fost extrem de importante și au servit pe front, ajutând soldații de pretutindeni.

Tancurile T55 au fost fabricate acum 50 de ani, iar România deține 20 de astfel de mașinării de război. Aceste vehicule au făcut parte din dotarea unității de tancuri din Turda. Valoarea lor istorică este neprețuită, însă un singur tanc este estimat la aproape 10.000 de euro. Aceste sume de bani din urma licitației vor fi incluse în fondul ministerului și vor ajuta la achiziționarea unor noi vehicule de război, mai actuale, performante și moderne. Tancuri au trecut deja prin procesul de demilitarizare, așa că următoare oprire a vehiculelor militare este la fier vechi.

Așadar, achiziționarea acestor mașinării istorice vine cu anumite obligațiuni ce trebuie respectate. Firma sau întreprinderea care va câștiga această licitație susținută de MApN are o anumită îndatorire în urma contractului. Câștigătorul licitației are obligația de a dezmembra tancurile cumpărate. Acest proces trebuie să aibă loc chiar în curtea unității militare. Ulterior, acestea vor fi transportate sub formă de deșeuri și vor ajunge la fier vechi, conform Pro TV.

Tancuri americane Abrams

Ministerul Apărării Naționale are în vedere realizarea unei achiziții importante pentru Armata Română. Este vorba de cumpărarea a cel puțin 54 de tancuri americane Abrams. Aceste tancuri vor fi modernizate în variante M1A2, la care se adaugă 12 derivate pe șasiu de tanc. În cadrul acestei investiții se adaugă și muniția, alături de simulatoarele de instruire. Toate aceste vehicule și materiale de luptă vor fi cumpărate din cadrul stocului armatei SUA. Astfel, conform oficialilor, va fi încheiat un acord direct „Guvern la Guvern”, între țara noastră și Statele Unite.

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a explicat importanța achiziționării acestui tip de tanc. „De ce a fost ales tancul Abrams? Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a declarat generalul, conform Hotnews .