Infofinanciar > Info > 330 de milioane de lei pentru construirea centurii Buftea. CNAIR a lansat o nouă licitație
Info

330 de milioane de lei pentru construirea centurii Buftea. CNAIR a lansat o nouă licitație

Oferte multiple pentru modernizarea traseului DN1
sursa foto gandul

Infrastructura din România necesită multe îmbunătățiri pentru a ajunge la un nivel de modernizare precum alte țări europene. Autostrăzile, drumurile naționale, locale și rețelele feroviare sunt principalele structuri care necesită o dezvoltare pentru a se ridica la anumite standarde de funcționare și circulare.

Românii sunt extrem de nemulțumiți de infrastructura din țară. Investițiile în această direcție sunt extrem de importante pentru o dezvoltare și din punct de vedere economic a țării. Astfel, CNAIR a lansat o licitație cu scopul construirii centurii Buftea pe DN1A. Contractul pus pe masă este în valoare de 330 de milioane de lei și are în vedere construirea a 6 kilometri de centură.

330 de milioane de lei pentru centura Buftea

Duminică, 30 aprilie, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a anunțat licitația pentru proiectarea și execuția șoselei de centură Buftea pe DN1A. Potrivit justificărilor oficiale, este a doua încercare în direcția construirii unei variante de ocolire a orașului Buftea, prima fiind anulată în urma unor probleme legate de constructorul ales, care nu s-a mai prezentat la semnarea contractului. Contractul pentru anul 2021 avea o valoare de aproximativ 200 de milioane de lei.

Noul contract va dura 10 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție și va costa între 330 și 390 de milioane de lei. VO Buftea, cu o lungime de 5,77 kilometri, se desprinde din DN 1 A la km 17 și se deplasează spre nord, ocolind complexul Avicola Buftea, locația unde sunt prevăzute locuințe colective, pe partea de est. În continuare folosește un coridor natural care se desfășoară de-a lungul canalului la est de Buftea, aproximativ paralel cu DN 1A.

Centura va avea un profil de drum rapid, conform caietului de sarcini, și o lungime de 18,6 metri, din care 14 metri vor fi de carosabil pe care vor exista patru benzi. Astfel, vor exista două locuri de parcare, o bandă de urgență de 2X0 de 75 metri, o zonă mediană de 1,6 metri. 320.000 de metri pătrați, adică 13% teren neagricol și 87% teren agricol, vor fi preluați prin expropriere, cu scopul construirii acestui drum folositor pentru cetățeni.

Pasaje și intersecții

În cadrul acestui proiect sunt prevăzute două intersecții cu sens giratoriu și trei pasaje. Astfel, se va construi un pasaj superior peste un drum de beton, km 0+610 și la intersecția cu DJ101 vor fi prezente atât un pasaj suprateran pe varianta de ocolire, cât și o intersecție cu sens giratoriu. De asemenea, va exista un pasaj peste CF București-Ploiești.

Va fi construit și un sens giratoriu la kilometrul 0+000, care va permite conectivitatea cu nodul rutier de centură a Bucureștiului. În plus, intersecția dintre Varianta de Ocolire și DN 1A se află pe strada Metalurgiei la kilometrul 21+700, conform Economedia .