Infofinanciar > Lumea la zi > Cadoul venit din partea SUA! Vor schimba tancurile Abrams soarta războiului din Ucraina
Lumea la zi

Cadoul venit din partea SUA! Vor schimba tancurile Abrams soarta războiului din Ucraina

Tanc Abrams, Sursa foto: G4Media.ro
Credit imagine: G4media.ro

Temutele tancuri Abrams ajung în Ucraina puţin mai devreme decât preconizat. Totuşi, ele nu vor intra cel mai probabil în luptă în timpul contraofensivei de primăvară, care a ţinut constant prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Calendarul de livrare al tancurilor Abrams înseamnă că este posibil ca acestea să nu poată participa la mult așteptata contraofensivă ucraineană în următoarele zile sau săptămâni. Cu toate acestea, în condițiile în care războiul nu dă semne de diminuare, tancurile ar putea intra în cele din urmă în acțiune.

Vestea despre faptul că M1A1 Abrams căzute în luptă vor ajunge în Ucraina i-a zguduit pe ruși până la punctul în care companiile rusești au venit cu bani de recompensă pentru a încuraja trupele să anihileze aceste tancuri de luptă americane.

De exemplu, celebrul actor și regizor rus Ivan Okhlobystin a anunțat că soldații ruși care vor distruge aceste tancuri vor primi 10 milioane de dolari drept recompensă din partea marilor industrii rusești.

Nu numai atât, în februarie 2023, un pro-rus a publicat un videoclip în care detalia vulnerabilitățile tancurilor Abrams și oferea un catalog trupelor rusești cu privire la modalitățile prin care ar putea distruge MBT-urile furnizate de SUA în Ucraina.

Tancurile care au băgat irakienii în sperieți

Tancurile Abrams sunt cunoscute în general ca fiind mașinile de război „greu de ucis”, deoarece sunt echipate cu un blindaj compozit avansat, care oferă o apărare eficientă împotriva focului ostil. Ele au fost pentru prima dată folosite la un nivel ridicat de eficiență în invazia americană din Irak, începută în 2004.

Combustibilul și muniția sunt păstrate separat în interiorul tancului pentru a proteja echipajul de explozia munițiilor în cazul în care tancul este avariat.

Cu sistemul computerizat integrat de control al focului al Abrams, artileristul poate ataca țintele doar „arătând și trăgând”.

Datorită acestei capacități și a unei puternice rețele de senzori, Abrams poate ataca ținte la o distanță considerabilă, zi sau noapte, chiar și pe vreme nefavorabilă. În plus, aceste tancuri dispun de tunuri principale de 120 mm, deși au configurații diferite de blindaj, senzori, comunicații și alte echipamente.

Anterior, un expert militar rus, Ruslan Pukhov, a afirmat că tancul M1 depășește toate tancurile de serie ale Rusiei. Pukhov a declarat presei că muniția folosită acum de tancurile rusești constă în principal în obuze sovietice învechite, capabile să expulzeze T-64, T-72 și T-80 ucrainene la distanțe destul de mici.

Pe de altă parte, tancurile occidentale cu tunuri puternice, obuze moderne perforante și sisteme moderne de control al focului pot duce la o creștere bruscă a distanțelor în bătăliile cu tancuri. Într-un astfel de scenariu, armata rusă ar putea fi dezavantajată.

Care sunt avantajele Rusiei?

De partea sa, Rusia a luat în mod repetat în derâdere aceste afirmații și a afirmat că trupele de tancuri rusești ar fi un as în orice bătălie cu tancuri împotriva tancurilor occidentale. Cu toate acestea, în urmă cu câțiva ani, M1A1 Abrams al SUA a făcut ravagii asupra MBT-urilor rusești într-o bătălie de tancuri care este amintită astăzi ca fiind una dintre cele mai notabile din istoria contemporană, titrează Eurasian Times.

Cu toate acestea, aceste tancuri nu au avut niciodată un duel de tancuri împotriva forțelor rusești. Vechile tancuri ale Rusiei din epoca sovietică au fost modernizate, iar tancuri de luptă mai avansate au fost produse și lansate împotriva Ucrainei. În plus, tacticile și strategiile de luptă ale Rusiei au evoluat, consolidându-și fortificațiile.

Ambele părți sunt pregătite să o învingă pe cealaltă, iar o bătălie de tancuri între Abrams-urile rusești și americane nu este niciodată exclusă de pe masă.