Lumea la zi

Taiwan nu acceptă promisiunea de „reunificare” pașnică a Chinei! Beijingul face eforturi mari pentru a-și îndeplini obiectivul

mediafax.ro
Sursa foto: mediafax.ro

Taiwanul nu va permite niciodată Chinei să se „amestece” în viitorul său, a declarat miercuri guvernul, după ce un purtător de cuvânt al Executivului chinez a declarat că Beijingul este dispus să depună toate eforturile pentru o „reunificare” pașnică cu statul independent. China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu.

Guvernul Taiwanului respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei.

Statul lui Xi Jinping a desfășurat exerciții militare în apropierea Taiwanului de la începutul lunii trecute, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei. În vecinătatea insulei au fost inclusiv tiruri de rachete în apele din apropierea insulei. Totuși, activitățile s-au redus de atunci.

Ma Xiaoguang, un purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, a declarat într-o conferință de presă la Beijing, înainte de congresul Partidului Comunist, care va avea loc luna viitoare, că statul chinez este dispus să depună cele mai mari eforturi pentru a realiza o „reunificare” pașnică.

China a propus un model de „o țară, două sisteme” pentru Taiwan

„Patria trebuie să fie reunificată și va fi inevitabil reunificată”, a spus Ma.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a declarat că viitorul insulei este la latitudinea celor 23 de milioane de locuitori ai acesteia. „Nu permite nicio ingerință din partea celeilalte părți a Strâmtorii Taiwan”, a afirmat aceasta într-un comunicat.

China se folosește de exerciții militare ilegale și de represalii juridice și economice pentru constrângerea poporului taiwanez, a adăugat consiliul, catalogând comportamentul Beijingului drept „abominabil”. China a propus un model de „o țară, două sisteme” pentru Taiwan, similar formulei prin care fosta colonie britanică Hong Kong a revenit la conducerea chineză în 1997.

Ma a declarat că Taiwanul ar putea avea un „sistem social diferit de cel al continentului” care să asigure respectarea modului lor de viață, inclusiv a libertăților religioase, dar acest lucru „cu condiția prealabilă de a asigura suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”.

Toate principalele partide politice taiwaneze au respins această propunere și, potrivit sondajelor de opinie, aceasta nu are aproape niciun sprijin public, mai ales după ce Beijingul a impus o lege privind securitatea națională în Hong Kong în 2020. În acest an, orașul a fost zguduit de proteste antiguvernamentale și anti-China, acesta fiind chiar violente.

China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său

„Poporul taiwanez a respins-o deja în mod clar”, a declarat Consiliul pentru Afaceri Continentale. De asemenea, China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. În anul 2005 a fost adoptată o lege care îi oferă țării baza legală pentru o acțiune militară împotriva Taiwanului dacă acesta se separă sau pare pe cale să o facă.

Oficialii chiezi au refuzat să vorbească cu președinta statului taiwanez, Tsai Ing-wen, de când aceasta a preluat funcția în 2016, considerând că este o separatistă. Ea s-a oferit în mod repetat să discute pe baza egalității și a respectului reciproc. Predecesorul lui Tsai, Ma Ying-jeou, a avut o întâlnire istorică cu președintele chinez Xi Jinping în Singapore în 2015, potrivit reuters.com

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Qiu Kaiming, șeful departamentului de cercetare din cadrul Biroului de lucru pentru Taiwan al Partidului Comunist, a declarat că întâlnirea Xi-Ma a arătat „flexibilitatea strategică” a acestora față de Taiwan.

Aceasta „a arătat lumii că oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan sunt absolut înțelepți și suficient de capabili să ne rezolvăm propriile probleme”, a adăugat el. Guvernul taiwanez susține faptul că în condițiile în care insula nu a fost niciodată condusă de Republica Populară Chineză, revendicările sale de suveranitate sunt nule.