Lumea la zi

China vrea o „reunificare pașnică” cu Taiwan. Congresul Partidului Comunist Chinez va decide soarta republicii

China Taiwan sursa foto nikkeiasia.jpg
China Taiwan sursa foto nikkeiasia.jpg

Reunificarea cu Taiwanul va fi inclusă pe lista obiectivelor pe termen lung ale Partidului Comunist Chinez de către Xi Jinping, care candidează pentru un al treilea mandat de lider suprem al țării în octombrie. Ajustările vor fi făcute, potrivit informațiilor publicate de agenția japoneză de presă Kyodo, la convenția comuniștilor chinezi din 16 octombrie.

Există un plan ca Xi să spună că reunificarea  Taiwanului cu China este necesară pentru „marea întinerire a țării chineze”, care ar trebui să aibă loc în prima jumătate a acestui secol, potrivit unor surse din partid și guvern. Congresul Chinei, care se reunește la fiecare cinci ani, se anticipează că va prelungi pentru a treia oară domnia lui Xi în funcția de președinte. În 2018, în Constituția Chinei a fost abolită restricția de două mandate, permițându-i lui Xi să fie președinte pentru tot restul vieții. Potrivit Kyodo, liderul de la Beijing se va folosi de reunificare ca scuză pentru a rămâne la conducerea statului și a Partidului Comunist Chinez pentru o perioadă mai lungă de timp, conform Agerpres, citat de Digi24.

Dictatorul chinez a declarat că una dintre misiunile istorice ale Partidului Comunist este de a absorbi Taiwanul, care este de facto independent din 1949 sub numele de Republica Chineză, dar nu a oferit un plan cuprinzător pentru a face acest lucru la ultimul Congres din 2017.

China vrea o „reunificare” pașnică

Taiwanul este considerat o provincie separatistă de către guvernul de la Beijing, care este dispus să recurgă la forță pentru a reunifica țara. De când Tsai Ing-wen, din partea Partidului Democrat Progresist, a fost aleasă președinte al Taiwanului în 2016, legăturile Chinei cu administrația de la Taipei s-au deteriorat. Se anticipează că realizările lui Xi Jinping din ultimii 10 ani vor fi descrise ca fiind „schimbări uriașe” în raportul său de progres prezentat la congresul din octombrie, au declarat surse pentru agenția de presă. Încă din vară, Xi a solicitat un răspuns cu privire la acest document din partea oficialilor locali ai PCC, a agențiilor guvernamentale și a forțelor armate. Proiectul final va fi aprobat în timpul celei de-a șaptea ședințe plenare a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului, care începe pe 9 octombrie la Beijing.

Ma Xiaoguang, un purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, a declarat într-o conferință de presă la Beijing, înainte de congresul Partidului Comunist, că China este dispusă să depună cele mai mari eforturi pentru a realiza o „reunificare” pașnică. „Patria trebuie să fie reunificată și va fi în mod inevitabil reunificată”, a spus Ma, confrom Reuters.

Determinarea Chinei de a-și proteja teritoriul este de nezdruncinat, a adăugat el. China a propus un model de „o țară, două sisteme” pentru Taiwan, similar formulei în baza căreia fosta colonie britanică Hong Kong a revenit la conducerea chineză în 1997.Ma a declarat că Taiwanul ar putea avea un „sistem social diferit de cel al continentului” care să asigure respectarea modului lor de viață, inclusiv a libertăților religioase, dar asta „cu condiția prealabilă de a asigura suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”.