Lumea la zi

Șoc pe plan mondial! Rusia și China se aliază: „Părţile au convenit asupra cooperării militare”

Rusia și China Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursă foto: Evenimentul Zilei

Consiliul de Securitate al Federației Ruse a anunțat luni că administrațiile celor două state, China și Rusia, își doresc să aprofundeze colaborarea în probleme de apărare prin efectuarea unor exerciții comune. Acest anunț vine în contextul în care secretarul Consiliului, Nikolai Patrușev, se află într-o vizită în China pentru a purta consultări de securitate cu mai mulți oficiali chinezi.

Patruşev, a început duminică, 18 septembrie, o vizită oficială de două zile în China. Acesta va participa la cea de-a 17-a rundă a consultărilor strategice de securitate ale Chinei cu Rusia şi la cea de-a 7-a întâlnire pentru cooperare în domeniul securităţii între forţele de ordine chineze şi ruse, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat publicat duminică pe site-ul său

„Părţile au convenit asupra cooperării militare în continuare cu accent pe exerciţii şi patrule comune, precum şi pe întărirea contactelor dintre Statele Majore Generale”, se arată în comunicat.

Chiar dacă „preocupările” Chinei vizavi de războiul din Ucraina nu sunt deloc pe placul Federației Ruse, acest lucru nu a împiedicat autoritățile celor două state să-şi aprofundeze cooperarea militară în ultimii ani, scrie Agerpres.

„Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina”; „Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în această privință. În timpul întâlnirii de astăzi, ne vom explica, desigur, poziția”, a precizat Putin în timpul summitului din Uzbekistan, vizavi de poziția Chinei în contextul războiului declanșat de ruși.

Exerciții comune și înainte de începerea summitului

Potrivit datelor Ministerului Apărării din Rusia, marina rusă şi cea chineză au efectuat patrule şi exerciţii comune în Oceanul Pacific cu doar câteva ore înainte ca întâlnirea dintre Putin și Xi Jinping din cadrul summitului di Uzbekistan să aibă loc.

Totodată, la începutul întâlnirii de joi dintre cei doi lideri mondiali, Putin a subliniat necesitatea consolidării legăturilor comerciale și economice dintre China şi Rusia. Potrivit informațiilor din zona financiară, comerţul bilateral a depășit  anul trecut 140 de miliarde de dolari.

„Sunt convins că până la sfârşitul anului vom atinge noi niveluri record, iar în viitorul apropiat, aşa cum s-a convenit, ne vom creşte cifra de afaceri anuală comercială la 200 de miliarde de dolari sau mai mult”, a spus președintele rus.

Ultima oară când cei doi șefi de stat s-au întâlnit față-în-față a fost în timpul unei vizite din februarie în capitala Chinei, atunci când a avut loc debutul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. În acest timp, cei doi lideri şi-au evidențiat „parteneriatul fără limite” şi au lansat un document de 5.000 de cuvinte în care îşi exprimă opoziţia comună faţă de „extinderea în continuare a NATO”.