Info

Sute de mii de firme nu apar nicăieri! Camera de Comerț este acum pe urmele lor

CCIR Noua lege a Registrului Comerțului Adrian Lambru
sursă foto: Adrian Lambru

Noua lege a Registrului Comerțului a fost astăzi prezentată și dezbătută de către reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie din România (CCIR), dar și de partenerii acestora. Proiectul legislativ vine astfel cu noi măsuri care se prezintă atât în avantajul statului, cât și în favoarea oamenilor de afaceri din țară.

La Registrul Comerțului figurează în jur de 1.106.000 de firme, cu toate acestea, au depus raportul 802.843. Se observă din start o diferență cam de 303.000 de firme care nu se regăsesc nicăieri. Iar acest fenomen nu este de ieri, de azi, ci este unul cu vechime în România. Îmi aduc amintă că în anul 2014, era oa stfel de diferențăp de aproximativ 140 de mii, iar cifrele s-au mări de la an la an, până la această cifră de peste 300 de mii, expune problema președintele Camerei de Comerț și Industrie din România, Mihai Daraban.

Oficialul este de părere că o digitalizarea administrativă ar urma să reglementeze o mai bună organizarea a acestui întreg sistem. Iar faptul că numărul firmelor care nu depun bilanțul economic se majorează de la an la an ar aduce doar dezavantaje statului român, potrivit lui Daraban. Asta pentru că România este menținută într-un punct de stabilitate din punct de vedere macroeconiomic doar de firmele care depun la Registrul Comerțului bilanțul economic.

O situație economică neclară?

De asemenea, președintele CCIR spune că dacă toate entitățile comerciale ar duce la bun sfârșit acest proces, s-ar putea contura o imagine mult mai bună și mai clară a situației economice din România: „Aceste cifre ne provoacă să realizăm acel dialog social pe categorii de societăți comerciale”.

Roxana Simona Momeu, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, continuă cele relatate de Mihai Daraban, însă de data aceasta într-o manieră juridică, spunând: „Legea 265/2022, Noua Lege a Registrului Comerțului, a avut trei oboective clare: digitalizarea, simplificarea și decodificarea”.

Potrivit noii legi, societățile cu răspundere limitată (SRL), care reprezintă aproximativ 99% dintre societățile înregistrate astăzi în Registrul Comerțului, se vor putea constitui integral online prin intermediul serviciilor online de pe site-ul oficial al instituției. Prezența fizică a solicitantului nu va mai fi necesară, decât în czauri excepționale ce presupun falsuri și înșelăciuni, potrivit celor relatate de Momeu.

O înregistrare mai ușoară

Această lege va veni în ajutorul antreprenorilor, căci va face Serviciul Public al Registrului Comerțului va deveni mai accesibil. Un bun exemplu în acest sens este că nu mai trebuie dovadă disponibilității firmei, respectiv rezervarea firmei se poate obține pe cale electronică sau se poate prelua de la ONRC. De asemenea, u va mai fi necesar nici acordul Guvernului României sau al autorităților locale penstru folosirea unor cuvinte în denumirea firmei.

Această lege va intra în vigoare de la data de 26 noiembrie 2022. Așadar, scopul acestei noi legi din România este susținerea societăților prin simplificarea formalităților ce însoțesc activitatea societară, scop încurajat de tendințele europene privind această materie.