Info

România preia 75% din acțiunile Blue Air! Țara noastră a devenit acționarul majoritar al companiei aeriene

romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Statul a preluat 75% din acțiunile companiei de zbor Blue Air. În urma acestei tranzacții România devine acționarul majoritar. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului va prelua în viitorul apropiat trei sferturi din acțiunile operatorului aerian low-cost Blue Air.

Reprezentanții Blue Air au confirmat pentru ZF valabilitatea informațiilor, însă, nu au înaintat și o dată fixă la care procedurile se vor finaliza „ „Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri, până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza”.

Statul pune mână pe 75% din acțiunile companiei de zbor Blue Air

Procedura de contractare a pachetului de 75% din acțiunile Blue Air nu reprezintă o surpriză pentru nimeni, dat fiind faptul că pachetul respectiv de acțiuni a reprezentat una din garanțiile pe care le-a primit statul român în urma ajutorului financiar în valoare de 300 de milioane de lei.

Compania de zbor nu plătit nici măcar o rată din împrumutul respectiv primit de la EximBank, garantat de statul român, fiind de altfel și singurul plătitor al datoriei, încă din luna noiembrie a anului trecut.

Ordonanța de Urgență, care a instituit și cadrul normativ pentru acordarea ajutoarelor de stat, prevede faptul ca România să preia 75% din acțiunile Blue Air dacă aceasta va eșua să-și ducă la bun sfârșit îndatoririle financiare, potrivit antena3.ro.

Procedurile de preluarea pachetului de acțiuni a fost demarată la mai bine de 12 luni de la data la care statul a stins valoarea creditului, pe care tot el l-a acordat companiei.

Ministerul Transporturilor și cel de Finanțe autorizate de statul român au trimis în Consiliul de Administrație a companiei aeriene doi reprezentanți care au avut ca sarcină supravegherea operatorului de zbor pentru ca acesta să ramburseze datoria. În cele din urmă, Blue Air a căzut pradă incapacității de plată, ba mai mult conducerea companiei nu a propus niciun fel de măsură prin care statul să primească banii înapoi.

Blue Air a înregistrat pierderi de 900.000 de lei

Blue Air își desfășoară activitatea sub egida companiei Airline Invest cea din urma deține controlul companiei low-cost într-o proporție de 76,18%. Principalul acționar în ambele companii este Cristian Rada. Potrivit datelor publice Airline Invest funcționează în registrul CAEN sub codul 6420, Activități ale holdingurilor, cu o cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei în anul 2021, cu doar patru angajați firma a înregistrat pierderi de peste 900.000 de lei.

Problemele operatorului de zbor Blue Air au început pe  7 septembrie atunci când a anunțat că vor sista toate zborurile până pe 12 septembrie. Anularea zborurilor s-a produs pe fondul datoriilor pe care le avea compania de achitat în conturile Ministerului Mediu, cel din urmă a ordonat poprirea conturilor, iar operatorul de zbor a fost în imposibilitatea de a efectua plățile către furnizorii care îi asigurau activitatea.

Deși, compania a anunțat că zborurile vor fi reluate, nici până la ora asta situația nu a fost rezolvată iar toate aeronavele companiei au rămas la sol. În condițiile amintite statul român prin compania națională TAROM a fost nevoit să efectueze zboruri suplimentare pentru a-i reîntoarce pe pasagerii români blocați pe aeroporturile din Europa în urma conflictului dintre Blue Air și Ministerul Mediului.