Infofinanciar > Info > Mihai Daraban: „Am ajuns o țară de Black Friday.”. Ce spune șeful CCIR despre economia românească și ce crede despre Marea Neagră
Info

Mihai Daraban: „Am ajuns o țară de Black Friday.”. Ce spune șeful CCIR despre economia românească și ce crede despre Marea Neagră

Mihai Daraban - sursa foto - b1tv.ro
Sursa foto - b1tv.ro

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a spus că țara a devenit un stat de „Black Friday” și că brandul autohton cu valoare adăugată mare nu există în mod practic.

Acesta spune că : „O caracteristică comună a ţărilor foste comuniste este că au devenit economii subcontractoare ale economiei vestice, că asta este: la noi nu mai este nimic pe coş. Practic, brandul românesc cu valoare adăugată mare nu există. Spuneam şi prietenilor înainte de a începe lucrările că am tot respectul faţă de gemul de Topoloveni, dar e gem, nu e nici cutie de viteze, nici turbină, nici compresor. Deci, valoare adăugată mică. Revin la acea cifră de la import, iar aici cred că este cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului. Avem teoretic 25.000 de exportatori în România, înregistraţi oficial. Primii o sută din ei realizează 51% din tot exportul, iar în primii 100 sunt două firme româneşti… (…) De aceea analiza pe importul României este o analiză pe consumatori până la urmă şi trebuie focalizate acele investiţii spre satisfacerea apetitului acestuia de Black Friday. Că am ajuns ţară de Black Friday. E un adevăr, e o realitate, dar asta este şi statul se bucură la TVA-ul pe care persoana fizică o donează la ghişeu, an de an.”.

Acesta consideră că lipsește cu desăvârșire diplomația economică din țara noastră, iar despre mediul de afaceri spune că este unul foarte „polarizat”.

Daraban spune că sunt prezente niște cutume care pot fi înlocuite la nivelul Ministerului de Externe cu sintagma „Diplomați de carieră”. Acesta crede că societatea civilă din România poate să producă diplomați, cu precădere la nivel de ambasador.

Balanța comercială și semnalul de alarmă din Marea Neagră

Precizează și faptul că balanță comercială din România a ajuns la cote care sunt de neimaginat, spunând că nu se discută deloc în spațiul public despre acest aspect. Șeful CCIR spune că anul trecut România a ajuns la 23.8 miliarde, după ce a plecat de la 18.3 miliarde în anul 2020, menționând că nimeni nu este interesat de cifra de la import din 2021, care este de 98.4 milioane de euro.

Mihai Daraban crede că „furia cerealelor o să aibă și un sfârșit, în cele din urmă. Acesta sugerează guvernelor din România, ca atunci când pornesc la drum să își ia trei proiecte majore și să le aducă pe acelea până la final. Acesta trage, în cadrul Forum România, un semnal de alarmă în ceea ce privește Marea Neagră spunând că : „Marea Neagră riscă să devină nefrecventabilă prin lipsa de atractivitate şi cifrele o dovedeau, dar acum o să o dovedească şi mai apăsat, în sensul că Marea Neagră este o mare de ‘bypass’, văduvită de nişte motoare economice care să asigure un trafic. Dacă înainte de război Ucraina avea 155 de miliarde de dolari PIB şi Rusia 1.483 miliarde, noi 248 de miliarde, Bulgaria 69 de miliarde şi georgienii 15,8 miliarde, vă daţi seama ce va fi după război.”.