Lumea la zi

Surse: Germania va trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei. Autoritățile de la Berlin urmează să confirme informația

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a decis să trimită tancuri Leopard 2 la Kiev, permițând în același timp altor națiuni, inclusiv Poloniei, să reexporte acolo aceste vehicule construite în Germania, anunță publicația germană Der Spiegel.

Der Spiegel a relatat marți că o purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin a refuzat să comenteze informația și că Ministerul Apărării nu a fost accesibil imediat pentru a o confirma.

Germania va trimite tancuri Ucrainei

Potrivit jurnalului, decizia vizează cel puțin o companie de tancuri Leopard 2 A6 deținută de armata germană. De asemenea, publicația a precizat că alți aliați, cum ar fi națiunile scandinave, intenționează să ia măsuri similare cu Germania. Pe termen lung, mai multe tancuri ar putea fi repuse în serviciu, mai scrie publicația, potrivit AlephNews.

Polonia a cerut în mod oficial aprobarea Germaniei pentru a transfera Ucrainei o parte din tancurile Leopard 2 de fabricație germană, a declarat marți ministrul apărării, sporind presiunea asupra Berlinului pentru a răspunde solicitărilor Kievului și a trimite propriul transport de vehicule pe câmpul de luptă.

Polonia a cerut oficial permisiunea pentru a trimite tancuri Leopard2

„Germanii au primit deja cererea noastră de consimțământ pentru transferul de tancuri Leopard 2 către Ucraina”, a declarat Mariusz Blaszczak pe Twitter. „De asemenea, fac apel la partea germană să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2. Aceasta este cauza noastră comună, pentru că este vorba despre securitatea întregii Europe!”, a mai sous acesta, potrivit CNN.

Guvernul german a confirmat primirea cererii; nu a precizat în cât timp va lua o decizie, dar a subliniat că procesul va avea loc cu „urgența necesară”.

Până acum, Germania a rezistat solicitărilor Poloniei, SUA și a altor câteva țări NATO de a transfera tancurile în Ucraina sau de a autoriza alte țări să trimită o parte din Leopardurile lor la Kiev.

Această poziție a dus la un conflict de câteva săptămâni între liderii germani și polonezi, premierul Mateusz Morawiecki acuzând Germania că „pierde timpul” prin faptul că nu a luat o decizie.

„Ne pregătim decizia și aceasta va veni foarte curând”, a declarat marți ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că, în cazul în care decizia va fi de a trimite tancurile, Germania va putea „acționa foarte curând”.

Polonia, împreună cu o serie de țări europene, are propriul lot de tancuri  Leopard pe care încearcă să îl reexporte. Conform regulilor, Berlinul trebuie să aprobe o astfel de mișcare, dar guvernul german a indicat că nu va sta în calea trimiterii de Leopards de către Polonia peste granița de est a țării, în Ucraina.