Lumea la zi

Germania nu se opune furnizării de tancuri Leopard 2. Războiul din Ucraina poate intra pe o nouă traiectorie

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Într-un interviu acordat LCI, ministrul federal german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu se va opune livrării de tancuri Leopard 2 Ucrainei în cazul în care Polonia vrea să facă acest lucru.

Baerbock a  răspuns la ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar furniza tancuri Leopard 2 fără acordul Germaniei: „Deocamdată întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar fi adresat nu am sta în cale”.

Germania nu se opune deciziei Poloneze

Pawel Jablonski, ministrul adjunct de externe al Poloniei, a declarat că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără acordul Germaniei la momentul anunțului.

Potrivit unor surse de presă, Germania ar permite trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina în schimbul furnizării de către SUA a tancurilor Abrams pentru Kiev. Cu toate acestea, guvernul german a respins formularea unei astfel de cereri.

Sub presiunea de a aproba furnizarea de tancuri produse în Germania către Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că viitoarele decizii privind livrarea de armament vor fi luate în consultare cu partenerii, inclusiv cu Statele Unite.

Când a fost întrebat despre furnizarea de tancuri Ucrainei în timpul unei conferințe de presă, Scholz a declarat că toate livrările anterioare de armament către Ucraina au fost planificate cu atenție împreună cu aliații occidentali, „Vom face asta în viitor”, a spus el.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că a comandat un inventar de tancuri Leopard 2, astfel încât acestea să fie disponibile în cazul în care va exista un acord între aliați, în ciuda acuzațiilor că împiedică expedierea tancurilor către Ucraina, scrie HotNews.

„Nu este un precedent, este pur și simplu o pregătire pentru o zi care ar putea veni, caz în care am fi capabili să acționăm imediat și să oferim sprijin într-un timp foarte scurt, această decizie între Republica Federală Germania… și partenerii transatlantici și partenerii NATO în ansamblu, este luată în acest fel”, a spus el.

Ce spune NATO

După ce Germania a refuzat să promită că va furniza tancuri Leopard Kievului la o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, miniștrii de externe din cele trei țări baltice au cerut Berlinului să facă acest lucru.

Pe măsură ce conflictul intră în cel de-al doilea an, experții consideră că aproximativ 2.000 de tancuri Leopard sunt în serviciu în 13 națiuni europene, iar acestea devin din ce în ce mai importante pentru efortul militar al Ucrainei.

„Acesta este un moment crucial în război și este necesară o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru Reuters într-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Stoltenberg a declarat că a existat o „conversație continuă” între aliați atunci când a fost întrebat la Davos despre problema tancurilor Leopard fabricate în Germania, care ar avea nevoie de acordul Berlinului înainte de a fi expediate din Polonia sau Finlanda. Potrivit CNN, el a subliniat că Germania a oferit deja asistență Ucrainei, dar a recunoscut și necesitatea ca aliații NATO să contribuie cu arme mai avansate.