Lumea la zi

Chinezilor le crește tensiunea! O nouă delegație americană ajunge în Taiwan

Delegatie americana Taiwan Sursa foto Libertatea
Sursa foto: Libertatea

După vizita lui Nancy Pelosi, care a cam încins spiritele în zona asiatică, o delegație a Congresului american vizitează capitala Taiwanului, Taipei. Conform unei surse diplomatice americane stabilite pe insulă, această vizită a fost una neanunțată.

Potrivit Institutului American din Taiwan, această vizită va dura două zile.

„Delegația se va întâlni cu oficiali taiwanezi de rang înalt pentru a discuta despre relațiile dintre SUA și Taiwan, probleme de securitate regională, comerț și investiții, precum și despre schimbările climatice”, a precizat Institutul American.

Delegația din care fac parte atât republicani, cât și democrați este condusă de senatorul Ed Markey, care este însoțit de John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer şi Aumua Amata Coleman Radewagen, membri ai Camerei Reprezentanţilor.

SUA, de partea Taiwanului

Această vizită se referă în principal la consolidarea relațiilor comerciale cu Taiwanul. Oficialii de la Washington au în vedere și construirea unor noi poduri aeriene și maritime peste strâmtoare ca un răspuns la acțiunile chineze, conform coordonatorului pentru Asia-Pacific de la Casa Albă, Kurt Campbell.

„Mai ales într-un moment în care China crește tensiunile în strâmtoarea Taiwan și în regiune cu exerciții militare, delegația condusă de Markey care va vizita Taiwanul demonstrează încă o dată sprijinul ferm al Congresului Statelor Unite pentru Taiwan”, conform unui comunicat referitor la această vizită.

Conform g4media.ro, aceasta apare însă la doar câteva zile după ce armata chineză a încetat exercițiile militare din apropierea Taiwanului. Acest lucru s-a produs din cauza vizitei președintei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii.

„Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului. Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a spus Pelosi, după ce a aterizat la Taipei.

Chinezii nu o plac pe Pelosi

Oficialii de la Beijing s-au enervat extrem de tare din cauza acesteia și au decis lansarea unor exerciții militare aeriene și maritime, pe durata mai multor zile, extrem de aproape de insulă.

Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a estimat MAE chinez într-un comunicat. Conform acestuia, Washingtonul „nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”, au transmis oficialii de la Beijing.

Taiwanul susține faptul că chinezii s-au agățat de acest pretext pentru a se pregăti de  posibilă invazie, având în vedere faptul că oficialii de la Beijing însă consider insula ca fiind una din provinciile lor. Teritoriul taiwanez a fost despărțit în urma războiului civil chinez din anul 1949. Totuși, în anul 10979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu Taipei și a stabilit relațiile cu partea chineză,  conform DPA.