Infofinanciar > Lumea la zi > SUA refuză să trimită Ucrainei tancuri Abrams „în acest moment”! Ce spune Pentagonul despre decizia Germaniei
Lumea la zi

SUA refuză să trimită Ucrainei tancuri Abrams „în acest moment”! Ce spune Pentagonul despre decizia Germaniei

Tanc Abrams
Sursă foto: Black News

Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a anunțat joi că „pur și simplu nu are sens” ca administrația SUA să furnizeze „în acest moment” Ucrainei tancuri M1 Abrams. Anunțul vine în contextul în care guvernul de la Berlin, prin vocea cancelarului german Olaf Scholz, a susținut că nu va trimite vehicule grele Kiev-ului până când Washingtonul nu va face acest lucru.

În discursul său de joi, oficialul SUA a subliniat faptul că Ucraina primește din ce în ce mai mult ajutor din partea țărilor aliate.

„După cum știți, noi am furnizat Bradleys, vedem că și alte națiuni fac un pas înainte și continuă să furnizeze Ucrainei echipamente și materiale pe care le pot furniza”, a precizat Singh.

De asemenea, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului a catalogat decizia Germaniei ca fiind una suverană.

„În cele din urmă, aceasta este decizia Germaniei. Este decizia lor suverană cu privire la asistența de securitate pe care o vor oferi. Așa că nu vom putea vorbi cu ei, dar cred că facem cu siguranță tot ce putem pentru a sprijini Ucraina în ceea ce are nevoie”, a mai spus Sabrina Singh.

Discuții ale aliaților

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va avea o întâlnire vineri cu mai mulți aliați internaționali în cadrul celei de-a opta reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina la baza aeriană americană Ramstein din Germania. Aici, cei prezenți vor discuta despre ce nevoi are Kievul din punct de vedere militar (tipul de echipamente și sisteme de armament) pentru a lupta împotriva armatei rusești.

„Continuăm să lucrăm cu alți parteneri și aliați din întreaga lume pentru a vedea ce altceva poate fi furnizat Ucrainei și acesta este scopul întâlnirii de mâine”, a anunțat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, scrie G4Media.

Arme pentru Ucraina

Oficialii guvernelor din Franța, Polonia și Regatul Unit au anunțat că vor trimite Ucrainei în perioada următoare mai multe tancuri pentru a le folosi în eforturile sale de a se proteja de Rusia. De asemenea, celor trei state (care vor oferi ajutor militar Ucraine) li s-ar putea alătura și Finlanda.

De cealaltă parte, Germania a precizat că va trimite Kievului vehicule de luptă de infanterie, însă nu și tancuri. Cancelarul Olaf Scholz a insistat asupra faptului că orice plan de ajutor militar acordat Ucrainei trebuie să fie discutat de întreaga alianță occidentală, inclusiv cu Statele Unite.

S-ar putea răzgândi

Cu toate acestea, miercuri seară, noul ministru al Apărării din Germania Boris Pistorius a susținut că livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina nu e legată de un transfer al SUA al vehiculelor de luptă Abrams

„Nimeni nu exclude ca tancurile Leopard 2 să poată fi livrate (n.r. – Ucrainei) ori ca Berlinul să își dea acordul pentru ca acest lucru să fie făcut de parteneri europeni”, a susținut oficialul german, potrivit celor de la Handelsblatt, citat de DefenseRomânia.

De asemenea, ministrul Apărării de la Berlin a menționat faptul că este „destul de sigur” că Germania și SUA vor lua o decizie împreună în următoarele zile.