Lumea la zi

SUA pregătește un pachet de arme gigantic pentru Ucraina! Disputa tancurilor occidentale și presiunile Kievului

Tancuri, Sursă foto: Evenimentul istoric
Sursă foto: Evenimentul istoric

Statele Unite se pregătesc să anunțe vineri un nou pachet major de arme pentru Ucraina, în timp ce lideri militari de top din întreaga lume se reunesc în Germania pentru a discuta modalitățile prin care ar putea ajuta Kievul în lupta sa împotriva Rusiei, potrivit a trei oficiali americani și unei alte persoane familiare cu discuțiile acestora.

În timp ce următoarea tranșă va include artilerie, muniție și armament suplimentar, cel mai probabil vehicule blindate de luptă Stryker, cei trei oficiali americani nu se așteaptă ca SUA să semneze transferul tancurilor americane M1 Abrams.

De ce nu vrea SUA să trimită tancuri americane în Ucraina

Reticența este cauzată de provocările logistice și de întreținere ale tancurilor, și nu de îngrijorarea că transferul lor ar putea duce la escaladarea conflictului, a declarat unul dintre oficialii americani. Această persoană a precizat că SUA a ajutat Ucraina să obțină tancuri din epoca sovietică și susține decizia britanică de a trimite aproximativ o duzină din tancurile sale Challenger 2.

Pachetul va include probabil un număr de Strykers, un vehicul blindat de luptă cu opt roți construit de General Dynamics Land Systems, precum și bombe cu diametru mic lansate de la sol, care au o rază de acțiune de aproximativ 160 de kilometri, au precizat două dintre persoane.

Acest pachet nu va include sistemul de rachete tactice cu rază lungă de acțiune al armatei, care poate ajunge la Moscova, potrivit a doi dintre oficiali. Administrația Biden a ezitat să trimită muniții cu rază lungă de acțiune, în ciuda rugăminților Kievului, de teamă să nu-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin.

„Credem că furnizarea de tancuri moderne va ajuta în mod semnificativ și va îmbunătăți capacitatea ucrainenilor de a lupta acolo unde o face acum și de a se apăra mai eficient în viitor”, a declarat miercuri reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, referindu-se la tancurile europene. Acesta a refuzat să comenteze cu privire la un viitor pachet de ajutor din partea SUA.

Casa Albă nu a semnat încă pachetul, care este încă în curs de finalizare și ar putea suferi modificări în această săptămână. Dar oficialii se așteaptă la un anunț în preajma reuniunii periodice a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de la baza aeriană Ramstein din Germania, care va avea loc vineri, unde secretarul apărării Lloyd Austin și președintele Statului Major General Mark Milley se vor întâlni cu omologii lor pentru a discuta despre noul ajutor pentru Ucraina.

Moscova se pregătește de un not atac asupra Kievului

Ultima reuniune are loc în timp ce Kievul trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că Moscova se pregătește să lanseze o nouă ofensivă majoră pentru a cuceri capitala. Oficialii serviciilor de informații ucrainene au avertizat că Rusia plănuiește o nouă mobilizare de până la 500.000 de recruți, în timp ce luni, Rusia și Belarus au început exerciții militare comune.

Presate de Kiev să trimită arme mai puternice în ultimele săptămâni, Occidentul și-a mărit dramatic promisiunile de noi blindate, cu scopul de a ajuta Ucraina să construiască noi unități militare pentru luptele dure din această primăvară și vară. La sfârșitul anului trecut, SUA și Olanda au convenit să cheltuiască 90 de milioane de dolari pentru a moderniza aproximativ 90 de tancuri T-72 din epoca sovietică, operate de Republica Cehă, pentru a fi trimise în Ucraina. Germania a promis, de asemenea, vehiculul său de luptă de infanterie Marder și Franța AMX-10 RC, un sistem pe roți construit în jurul unui tun de 105 mm montat pe turelă. Canada va furniza, de asemenea, 200 de transportoare de personal de producție proprie, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Anita Anand, în timpul unei vizite la Kiev.

Luna aceasta, SUA au anunțat că vor trimite 50 de vehicule de luptă Bradley, un vehicul blindat pe șenile care transportă un tun automat, o mitralieră și rachete TOW. Administrația a furnizat deja mii de vehicule de luptă, inclusiv Humvee-uri și vehicule rezistente la mine folosite pentru deplasarea trupelor pe câmpul de luptă.

Disputa tancurilor Leopard

„Aplaud tot ceea ce a făcut poporul ucrainean pentru a continua să supraviețuiască & să reziste. Sincer, acesta este motivul pentru care Putin va pierde, pentru că teoria sa despre victorie este că vom renunța. @POTUS & @Secretarul Apărării au fost clari: Vom rămâne alături de poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie”, a scris Kahl pe Twitter după vizită.

Dar Ucraina pledează în continuare pentru tancuri occidentale pe lângă cele Challengers din Marea Britanie. O mână de națiuni și-au semnalat disponibilitatea de a trimite tancurile de luptă fabricate în Germania, dar așteaptă o decizie din partea Berlinului pentru a da undă verde reexportului. Leopards sunt considerate o opțiune mai bună decât Abrams, din cauza numărului mare de exemplare folosite deja în Europa. De asemenea, Leopards sunt considerate mai ușor de întreținut și consumă mai puțin combustibil.

În timp ce ministrul german al apărării Boris Pistorius, care a înlocuit-o pe Christine Lambrecht săptămâna aceasta, este așteptat să se întâlnească joi cu Austin, este posibil ca o decizie să fi fost deja luată la un nivel mai înalt în guvernul german cu privire la aprobarea sau nu a acestor transferuri.

Atât Polonia, cât și Finlanda au declarat că sunt dispuse să trimită o parte din tancurile lor Leopard în Ucraina, dar nu s-a făcut nicio mișcare în mod public pentru ca acest transfer să pară iminent. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat săptămâna aceasta că nu este încă pregătit să ia o decizie în privința tancurilor Leopard din dotarea armatei sale, scrie POLITICO.