Infofinanciar > Info > Presiune pe aliații din NATO ai Ucrainei! Întârzierea tancurilor din Germania până în 2024 crează tensiuni
Info

Presiune pe aliații din NATO ai Ucrainei! Întârzierea tancurilor din Germania până în 2024 crează tensiuni

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Tancurile de luptă din rezervele industriale germane dorite de Ucraina nu vor fi gata de livrare până în 2024, a avertizat producătorul de armament Rheinmetall, sporind astfel presiunea asupra aliaților din NATO pentru a sprijini Ucraina cu vehicule blindate aflate în serviciu activ, înainte de o întâlnire cheie din această săptămână.

„Chiar dacă decizia de a trimite tancurile noastre Leopard la Kiev ar veni mâine, livrarea ar dura până la începutul anului viitor”, a declarat directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, pentru ziarul Bild am Sonntag.

Tancurile nu sunt gata de război

Rheinmetall, care produce tunul vehiculului de luptă, are în stoc 22 de tancuri Leopard 2 și 88 de tancuri Leopard 1 mai vechi. Cu toate acestea, pregătirea tancurilor Leopard pentru luptă ar dura câteva luni și ar costa sute de milioane de euro pe care compania nu le poate pune la dispoziție până când comanda nu va fi confirmată, a declarat Papperger. “Vehiculele trebuie să fie complet dezmembrate și reconstruite”, a adăugat el.

Deși mărturisirea companiei Rheinmetall limitează opțiunile aliaților occidentali ai Ucrainei, nu anulează în totalitate speranțele Kievului că promisiunea Marii Britanii de a livra tancuri Challenger 2 va încuraja alte națiuni europene să urmeze rapid exemplul.

Aliații NATO consideră trimiterea unor arme și mai avansate în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică că Ucraina se poate aștepta la mai multe arme grele, în urma cererilor Kievului de vehicule, artilerie și rachete despre care spune că sunt esențiale pentru a se apăra. „Recentele promisiuni privind echipamentele grele de război sunt importante și mă aștept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Stoltenberg pentru cotidianul german Handelsblatt.

Întrebarea dacă țări precum Polonia, Finlanda sau Germania pot renunța la tancurile Leopard din rezervele proprii va domina probabil ordinea de zi a reuniunii care va avea loc vineri la baza aeriană Ramstein din sud-vestul Germaniei.

Avertismentul a fost lansat în contextul în care atacurile cu rachete rusești pe teritoriul Ucrainei au pus capăt unei perioade de acalmie de două săptămâni în ceea ce privește atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice și a centrelor urbane ale țării, iar președintele rus, Vladimir Putin, a îmbrățișat o „dinamică pozitivă” pe linia frontului.

Cele mai recente atacuri rusești care au vizat civili

Echipele de salvare din orașul Dnipro au continuat să caute printre dărâmăturile unui bloc de apartamente de nouă etaje distrus sâmbătă de un atac cu rachete rusești, care a ucis cel puțin 25 de persoane și a lăsat aproximativ 400 de persoane fără adăpost. Oficialii orașului au declarat duminică după-amiază că cel puțin 72 de persoane au fost rănite, inclusiv 13 copii, iar 43 de persoane au fost date dispărute.

Alte orașe ucrainene lovite sâmbătă au fost Odesa în sud, Harkov în est, Lviv în vest și capitala Kiev. Infrastructura civilă, inclusiv site-urile de electricitate, au fost din nou avariate și au fost raportate întreruperi de energie electrică.

Evaluarea optimistă a lui Putin cu privire la război a venit duminică, după ce Moscova a revendicat victoria în luptele crâncene de peste în orașul Soledar din Donbas, ceea ce Kievul a negat.

„Există o dinamică pozitivă, totul se dezvoltă conform planurilor”, a declarat Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist despre Soledar, adăugând: „Sper că luptătorii noștri ne vor satisface mai mult decât o dată”.

În ultimele săptămâni, partenerii occidentali ai Ucrainei au avansat încet spre livrarea vehiculelor mai grele pe care Kievul le-ar putea folosi pentru a recupera teritoriile cucerite de Rusia de la începutul invaziei din februarie 2022.

Marea Britanie va trimite categoric tancuri Ucrainei

Premierul britanic, Rishi Sunak, a depășit sâmbătă seară o linie roșie menținută anterior când a declarat că țara sa va deveni prima care va trimite Ucrainei tancuri de luptă principale de tip occidental, sub forma a 14 tancuri Challenger 2.

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, și-a exprimat speranța pe Twitter că aceste livrări „nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, dar vor trimite, de asemenea, semnalul corect către alți parteneri”.

Polonia, care ar avea 249 de tancuri Leopard 2 în serviciul activ în armata sa, a declarat miercuri că este dispusă, de asemenea, să trimită o campanie de tancuri Leopard în Ucraina „ca parte a construcției coaliției internaționale”.

Câte tancuri de luptă ar putea pune la dispoziție Polonia și cât de moderne ar fi acestea nu este în întregime clar. Săptămâna trecută, presa poloneză a declarat că Varșovia are în vedere 14 tancuri, ceea ce reprezintă dimensiunea standard a unei companii NATO.

Pe termen lung, Polonia plănuiește să își modernizeze arsenalul cu tancuri Abrams din SUA și tancuri K2 din Coreea de Sud, ale căror comenzi au fost semnate anul trecut, potrivit The Guardian.