Lumea la zi

Bulgaria, în Schengen în octombrie? Pachetul româno-bulgar nu mai e o realitate. România, iar la coada calului

schengen romania
Sursa foto: impact.ro

După ce a admirat Concertul de la Viena cot la cot cu cancelarului austriac Karl Nehammer, preşedintele Rumen Radev  a anunțat că a obținut de la Viena o dată clară de aderare la Spațiul Schengen.

Radev zice că acest lucru va deveni realitate nu mai târziu de luna octombrie 2023.

Astfel, pachetul româno-bulgar care ataca zona euro pare să se fi destrămat, Bulgaria luând inițiativa pe cont propriu. La Bucureti, declarațiile sforăitoare nu pot acoperi faptul că nimeni nu luptă pentru intrarea grabnică a României în Schengen.

Context politic tensionat

Declarațiile președintelui Radev au fost făcute în plină criză guvernamentală, când partidul Continuăm Schimbarea (PP, vrea să formeze guvenul, cu Nikolai Denkov ca premier desemnat. Dar analiștii spun că ansele sunt minime.  Partidul de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile anticipate din 2 octombrie 2022, nu a reușit să obțină sprijin în Parlament pentru un guvern tehnocrat, luna trecută.

PP a condus o coaliție de guvernare care s-a dizolvat în iunie 2022. Rumen Radev, fost pilot de aeronave militare, a câștigat alegerile prezidențiale susținut de Partidul Socialist, aflat acum în opoziție.

Totul pentru Schengen

Președintele bulgar a fost invitat de Karl Nehammer, cancelarul Austriei, la Concertul de Anul Nou la Viena. Bineînțeles, s-a discutat chestiune Schengen, li, ca urmare, cei doi au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, la frontiera Bulgariei cu Turcia.

Conform infomațiilor oficiale,  vizita celor doi ar urma să aibă loc pe 23 ianuarie. Să reamintim faptul că  Nehammer a ridicat problema migranților din afara UE pentru a justifica veto-ul din Consiliul JAI privind admiterea României și Bulgariei în Schengen.

Nehammer a declarat, după ce au izbucnit proteste puternice în cele două țări, că ar putea reconsidera poziția Austriei, dacă Uniunea Europeană își schimbă politicile de azil, fără să dea termene concrete în ceea ce privește situația celor două țări discriminate de Austria.

Octombrie victorios

„Nu doresc să vorbesc despre al treilea mandat, înainte ca toate încercările din jurul celui de-al doilea să se fi epuizat. Dar îmi voi anunţa decizia la timp, a spus președintele Radev. Mai important este că parlamentul se îneacă în scandaluri şi discursuri electorale, când există o muncă importantă de făcut. Există declaraţii de genul ‘legile din cadrul Planului de Redresare sunt o prioritate’, însă acestea nu se mişcă, nici legile pentru Schengen nu se mişcă. Pentru prima dată în 11 ani, Bulgaria a primit sprijin clar şi o dată pentru Schengen – nu mai târziu de octombrie 2023. Dar, pentru a profita din plin, este important ca cele două legi importante pentru Schengen – Legea anticorupţie şi Legea privind responsabilitatea procurorului general – să fie adoptate. Dacă acest parlament nu le va adopta, nu vom putea profita din plin de ceea ce s-a realizat pe teren diplomatic şi la cel mai înalt nivel politic”, a precizat președintele bulgar.