Infofinanciar > Lumea la zi > SUA nu poate scăpa de Trump nici dacă acesta ajunge la pușcărie! Cum ar putea acesta să devină președinte din spatele gratiilor
Lumea la zi

SUA nu poate scăpa de Trump nici dacă acesta ajunge la pușcărie! Cum ar putea acesta să devină președinte din spatele gratiilor

sursa: gamblingsites.org
sursa: gamblingsites.org

Membrii comisiei „6 ianuarie” din Congresul SUA au declarat că Donald Trump nu ar trebui să mai ocupe niciodată o funcție publică, având în vedere rolul său în incitarea la insurecție, iar comisia l-a trimis pentru urmărire penală pe fostul președinte la Departamentul de Justiție din SUA. 

Dar să-l bagi pe Trump la închisoare, chiar dacă acest lucru se întâmplă înainte de următoarele alegeri, nu-l va împiedica să preia puterea. Acesta poate candida în continuare la președinție, chiar și dacă se află în spatele gratiilor. În 1920, socialistul Eugene Debs a candidat la președinție după ce a fost încarcerat pentru spionaj și răzvrătire, obținând peste 900.000 de voturi.  

Președintele din spatele gratiilor 

De asemenea, nimic nu îl împiedică pe Trump să acționeze ca președinte din spatele gratiilor în cazul în care ar captura președinția. Curtea Supremă pe care a modelat-o acesta ar putea chiar să găsească un temei legal pentru a-l elibera, astfel încât să își poată îndeplini mai bine atribuțiile prezidențiale. 

În timp ce punerea sub acuzare și chiar condamnarea nu îl pot ține pe Trump în afara buletinului de vot, Congresul îi poate interzice să candideze votând pentru a-l exclude din funcție în conformitate cu cel de-al 14-lea amendament al Constituției din SUA. Raportul comisiei „6 ianuarie” îl acuză pe Trump de incitare la insurecție (momilizarea în masă a revoluționarilor). Limbajul statutului pe care comisia îl citează ca bază pentru punerea sub acuzare pentru insurecție provine dintr-o dispoziție a celui de-al 14-lea Amendament care interzice unui fost deținător de funcție să candideze din nou la o alta. Acest statut nu numai că incriminează incitarea la insurecție, dar incriminează și acordarea de „ajutor sau confort” insurecționalilor, ceea ce mulți cred că Trump a făcut și continuă să facă.  

Ce spune al 14-lea Amendament al Constituției 

Al 14-lea Amendament interzice ocuparea unei funcții publice celor care „participă la insurecție” sau oferă „ajutor sau confort” „dușmanilor” Statelor Unite (inclusiv celor care desfășoară insurecția). Așadar, limbajul din raportul comisiei „6 ianuarie” a concluzionat în mod tacit că Trump nu este eligibil pentru a deveni președinte în temeiul celui de-al 14-lea Amendament. 

Congresul poate pune în aplicare interdicția prevăzută de al 14-lea Amendament privind preluarea funcției de către insurgenți, deoarece Constituția autorizează punerea în aplicare de către Congres prin „legislația corespunzătoare”. Asta înseamnă că Congresul îi poate interzice lui Trump să candideze dacă membrii votează pentru aplicarea celui de-al 14-lea Amendament. 

Riscul candidaturii lui Donald Trump 

Candidatura lui Trump prezintă riscuri enorme. Dacă Trump pierde, așa cum sondajele recente arată că este cel mai probabil, acesta ar putea pretinde că alegerile au fost furate și ar putea incita la violență împotriva guvernului. Dacă va câștiga cumva, democrația americană este la riscul unei posibile lovituri de stat din partea fostului președinte. 

Comisia „6 ianuarie” a dovedit că Trump a atacat democrația americană. Dacă nu altceva, munca sa a contribuit probabil la lipsa persoanelor care au votat în alegerile de mijloc de termen (midterms), scrie The Hill.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.