Infofinanciar > Lumea la zi > Analiza CNN: Cele 5 „necunoscute” care vor defini anul 2024 în America
Lumea la zi

Analiza CNN: Cele 5 „necunoscute” care vor defini anul 2024 în America

Analiza CNN: Cele 5 „necunoscute” care vor defini anul 2024 în America
sursa foto USA Today

Dovezile puternice pentru un posibil dosar penal pe care comisia bipartizană din 6 ianuarie 2021 a Congresului le-a prezentat luni împotriva fostului președinte Donald Trump subliniază cea mai mare incertitudine care planează asupra campaniei prezidențiale din 2024 care se apropie.

Mulți factori care vor modela competiția din 2024, desigur, rămân imposibil de știut cu aproape doi ani înainte de scrutin. Dar este posibil, cu mai multă încredere, să identificăm întrebările ale căror eventuale răspunsuri vor exercita cel mai mare impact asupra rezultatului.

În timpul războiului din Irak din 2002, Donald Rumsfeld, pe atunci secretar al apărării, a inventat o frază celebră pentru a descrie exact acest tip de situație. Rumsfeld a descris în mod ingenios o circumstanță în care nu știm răspunsul la o întrebare, dar știm că răspunsul va avea importanță pentru rezultat, ca fiind o „necunoscută cunoscută”.

Dacă GOP îl va nominaliza din nou pe Donald Trump în alegerile sale primare prezidențiale din 2024 – o dinamică care, la rândul său, va fi puternic influențată de faptul dacă se va confrunta cu o acuzație penală și de modul în care vor reacționa alegătorii GOP în acest caz – se profilează, în opinia mea, ca fiind cea mai importantă „necunoscută cunoscută” pentru 2024.

Totuși, aceasta nu este singura „necunoscută cunoscută” importantă care ar putea influența 2024. Cursele prezidențiale au devenit competiții atât de vaste și de cuprinzătoare încât o listă de astfel de „necunoscute cunoscute” s-ar putea întinde la nesfârșit. Ceea ce am făcut mai jos este să încerc să identific cinci care, în acest moment, par a fi cele mai semnificative. Le-am clasificat în ordinea aproximativă a estimărilor mele privind impactul lor probabil asupra rezultatului final. Și ele încep cu decizia fatală despre Trump care se îndreaptă spre GOP.

Cum se desfășoară lupta pentru nominalizarea republicană?

Dacă republicanii îl nominalizează din nou pe Trump în 2024, niciun alt factor de pe această listă nu poate conta prea mult. Pentru mulți alegători, o astfel de alegere s-ar putea reduce la o alegere binară: dacă îi vor încredința sau nu din nou lui Trump controlul asupra guvernului federal. Democrații sunt suficient de încrezători în acest răspuns încât majoritatea îl încurajează pe Trump să câștige nominalizarea.

Punctele forte și punctele slabe ale lui Trump în lupta pentru nominalizarea republicană din 2024, în aspecte cheie, seamănă cu situația sa din 2016: acum, ca și atunci, se confruntă cu rezistență din partea majorității republicanilor cu cel puțin o diplomă universitară de patru ani, dar are rezultate bune în sondaje în rândul republicanilor fără diplomă. O diferență esențială față de 2016 este că o mai mare parte din elita partidului – inclusiv oficiali aleși și colectori de fonduri – se opun în mod deschis lui Trump, temându-se că democrații au dreptate în convingerea lor predominantă că nu poate câștiga din nou. În parte din acest motiv, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, dacă va candida, ar putea fi mai bine poziționat decât oricare dintre rivalii lui Trump din 2016 pentru a consolida alegătorii republicani sceptici față de el (deși nu are garanția unui succes în acest sens), conform CNN.

Posibilitatea ca Trump să se confrunte cu o acuzație penală – fie pe baza dovezilor detaliate luni de comisia din 6 ianuarie, fie pe baza unor anchete separate ale Departamentului de Justiție privind stocarea de documente clasificate și ale procurorului districtual din comitatul Fulton, Georgia, privind eforturile sale de a anula alegerile de acolo – adaugă un alt aspect nou. Veteranul strateg conservator Bill Kristol, acum un critic acerb al lui Trump, spune că inițial s-a temut că o reacție din partea alegătorilor de rând ai Partidului Republican împotriva oricărei inculpări l-ar putea stimula pe Trump; acum Kristol crede că aceasta nu va face decât să accentueze sentimentul că poartă prea multe bagaje pentru a câștiga alte alegeri generale.

Dacă DeSantis sau o altă alternativă îl învinge pe Trump, GOP se va confrunta cu o pereche de riscuri încrucișate. Unul este ca Trump să îl denigreze și să îl submineze în mod deschis pe eventualul candidat – în cel mai extrem caz, prin lansarea unei candidaturi a unei terțe părți la alegerile generale. Celălalt este ca eventualul câștigător să îl învingă pe Trump doar prin, de fapt, depășirea lui în chestiuni legate de războiul cultural, cum ar fi avortul, drepturile LGBTQ, controlul armelor, imigrația, răspunsul la coronavirus și alte probleme. (DeSantis a dat deja indicii că ar putea urmări această strategie.) Acest lucru ar putea lăsa candidatul puțin (sau deloc) mai vandabil decât Trump însuși în suburbiile cu gulere albe din Pennsylvania până în Arizona, care au avut o tendință bruscă de îndepărtare de GOP de la apariția sa.

Cum evaluează alegătorii economia?

Democrații au sfidat istoria în 2022, candidând neașteptat de bine, chiar dacă aproximativ trei sferturi dintre alegători au exprimat opinii negative despre economie, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne. Dar acesta nu este un experiment pe care vreun democrat ar vrea să îl repete în 2024.

Atitudinea alegătorilor față de economie în 2024 va depinde probabil de reacția lor la compromisul pe care Federal Reserve Board îl impune prin creșterile repetate ale ratelor dobânzii: inflație mai mică pentru șomaj mai mare și creștere mai mică. La ședința din decembrie, Fed a prognozat că inflația va scădea semnificativ în 2023 (și va continua să scadă până în 2024), dar șomajul va urca la 4,6% în ambii ani, iar creșterea economică globală va încetini suficient de puternic pentru a lăsa economia la limita recesiunii până anul viitor.

Există unele dovezi că mai mulți americani ar prefera acest lucru în locul condițiilor opuse care au predominat în ultimii doi ani: o creștere robustă și o piață a locurilor de muncă extrem de puternică, cuplate cu cea mai mare inflație din ultimele patru decenii. Într-un sondaj realizat de CBS la începutul acestui an, mult mai mulți adulți au citat inflația și prețul ridicat al benzinei decât rata șomajului ca fiind motivul pentru care erau nemulțumiți de economie. „Ceva aproape de 100% din electorat se confruntă cu costul ridicat al vieții și o fracțiune mult mai mică se confruntă cu șomajul sau chiar cu nesiguranța locului de muncă la un moment dat”, spune Geoff Garin, un sondaj și strateg democrat veteran. „Deci, dacă ar trebui să vă alegeți otrava, o economie cu un cost al vieții mai scăzut și o rată a șomajului ușor mai mare, este probabil mai ușor de gestionat”.

Totuși, acest lucru nu este garantat: atunci când un sondaj CNBC din octombrie a întrebat direct dacă Fed ar trebui să acorde prioritate reducerii inflației sau protejării locurilor de muncă, o ușoară pluralitate a ales-o pe cea din urmă. În orice caz, aproape toți analiștii politici sunt de acord că mai important pentru rezultatul alegerilor decât nivelul absolut al acestor indicatori economici va fi dacă aceștia se îmbunătățesc sau se deteriorează, în special în primăvara și vara anului electoral, când mulți alegători își fixează verdictul privind economia. Exemplul clasic a fost cel din 1984, când victoria lui Ronald Reagan în 49 de state a fost alimentată de o scădere rapidă a ratei șomajului, chiar dacă aceasta depășea încă 7% în ziua alegerilor.

Consideră alegătorii că Biden mai este încă la înălțimea funcției?

Înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, întrebarea cheie în jurul lui Joe Biden ar fi putut fi dacă se va confrunta cu o provocare primară serioasă, care adesea a prefigurat înfrângerea unui președinte în funcție. Dar rezultatele relativ bune ale democraților la alegerile de la jumătatea mandatului au eliminat practic această posibilitate și l-au lăsat pe președinte „foarte clar într-un loc destul de bun” în cadrul partidului, notează Garin.

Cu toate acestea, în ciuda performanței neașteptat de bune a democraților, alegerile de la mijlocul mandatului au arătat semne de avertizare pentru Biden în rândul electoratului larg: o majoritate solidă în sondajele de la ieșirea de la urne a declarat că dezaprobă performanțele sale profesionale, iar două treimi dintre alegători au declarat că nu doresc ca el să candideze din nou.

Reagan, Bill Clinton și Barack Obama, alți trei președinți care s-au confruntat cu o nemulțumire generalizată la începutul președinției, și-au văzut ratingul de aprobare crescând pe măsură ce se apropiau de realegere, când atitudinea față de economie s-a îmbunătățit. Dacă inflația se retrage, același curent ar putea să-l ridice pe Biden (al cărui rating de aprobare a crescut deja de la rezultatele obținute de partidul său la jumătatea mandatului). Ceea ce nu se știe este cât de mulți alegători, chiar dacă se simt mai bine în legătură cu economia, îl vor considera totuși pe Biden prea bătrân (va împlini 82 de ani la scurt timp după alegerile din 2024) sau diminuat pentru această funcție. Orice problemă de sănătate vizibilă între acest moment și atunci ar exacerba în mod evident aceste îngrijorări.

Majoritatea americanilor par să vadă acum alegerile pentru Casa Albă și Congres mai puțin ca pe o alegere între două persoane, ci mai degrabă între ce partid vor să stabilească direcția națiunii, o dinamică care va limita impactul politic al judecăților despre capacitatea personală a lui Biden. Dar, chiar și într-un astfel de mediu din ce în ce mai parlamentar, Biden va trebui probabil să convingă o porțiune critică de alegători oscilanți că poate îndeplini eficient funcția înainte ca aceștia să-l realeagă în această funcție.

Poate vreunul dintre partide să inverseze tendințele electorale de care beneficiază celălalt?

În ansamblu, alegerile din 2022 au reafirmat liniile de bază ale diviziunii demografice și geografice dintre partide, evidente în rezultatele din 2020.

În raport cu 2020, performanța democraților s-a erodat cel puțin într-o oarecare măsură în rândul majorității grupurilor-cheie – ceea ce nu este surprinzător într-un mandat intermediar în timp ce aceștia dețineau Casa Albă, mai ales pe fondul unei inflații maxime de patru decenii. Dar, în general, partidul a păstrat în cea mai mare parte aceeași coaliție de alegători care au ieșit în număr decisiv pentru a se opune lui Trump în 2018 și 2020 – tineri, persoane de culoare, alegători albi cu studii superioare, adulți laici și LGBTQ și locuitori din cele mai mari zone metropolitane, femeile din fiecare grup înclinând de obicei în mod mai pronunțat spre ei.

În spatele acestei coaliții, democrații au învins fiecare candidat la Senat și guvernator susținut de Trump în cele cinci state care au decis alegerile din 2020, trecând la Biden după ce l-au susținut pe Trump în 2016: Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Arizona și Georgia. Acei candidați democrați câștigători s-au impus cu toții cu marje mai mari decât Biden cu doi ani mai devreme, o divergență uimitoare față de modelul obișnuit al partidului președintelui care pierde teren în alegerile intermediare.

Aceste rezultate sugerează că deplasarea suburbiilor cu gulere albe din aceste state în defavoarea Partidului Republican înseamnă că democrații intră în 2024 cu un avantaj, deși nu unul insurmontabil, în Colegiul Electoral. Cealaltă veste bună pentru democrați: Milenialii și Generația Z, care au continuat să îi susțină în număr mare, vor reprezenta mult peste două cincimi din alegătorii eligibili în 2024 și probabil, pentru prima dată, vor depăși generația baby boom și generațiile mai în vârstă în rândul alegătorilor reali, potrivit calculelor efectuate de proiectul non-partizan States of Change Project. „Republicanii chiar se adresează unei populații mai în vârstă și în scădere”, spune demograful William Frey, de la Brookings Metro, care a contribuit la calcularea acestor proiecții. „Este încă mare în multe locuri, dar acum este contracarată de această populație tânără și mai diversă, iar ei vor plăti un preț dacă nu-și ajustează politicile și mesajele”.

Principala necunoscută demografică pentru democrați ar putea fi dacă pot continua să inspire participarea relativ mai mare la vot în rândul generațiilor tinere, care i-a impulsionat în ultimele trei alegeri. Necunoscuta cheie pentru republicani în 2024 ar putea fi dacă pot recâștiga teren în suburbiile bine educate și care se diversifică din punct de vedere rasial din cele cinci state în care Trump a trecut la Biden.

Unii strategi republicani văd un model în performanța relativ mai bună a guvernatorului Georgiei, Brian Kemp, în suburbiile din Atlanta, după un mandat în care a avansat o agendă conservatoare fermă (inclusiv semnarea unei interdicții a avortului de șase săptămâni), dar și-a demonstrat independența prin respingerea eforturilor lui Trump de a anula alegerile din 2020 acolo. Georgia a arătat că alegătorii din suburbii care resping acum republicanii cu ștampila lui Trump „pot merge înainte și înapoi în funcție de calitatea candidatului și de tipul de campanie pe care o desfășoară”, spune Whit Ayres, un sondaj de lungă durată al republicanilor.

Oare Camera cu majoritate republicană îi face mai mult rău lui Biden sau chiar Partidului Republican?

Viitoarea majoritate republicană a stabilit deja un curs de confruntare față de Biden. Aceasta a promis o serie de investigații (începând cu activitățile de afaceri ale fiului său, Hunter Biden, și, eventual, incluzând tratamentul aplicat insurgenților de la 6 ianuarie), a avertizat că îl poate pune sub acuzare pe secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas (precum și, eventual, pe alți oficiali) și a stabilit deja planuri de a amenința cu o incapacitate de plată a datoriei federale pentru a cere reduceri ale cheltuielilor federale, inclusiv, eventual, ale asigurărilor sociale și Medicare.

Toate acestea sunt cauze care ar putea energiza baza republicană pentru 2024. Iar o amplă campanie de investigații a Camerei ar putea scoate la iveală dezvăluiri incomode pentru administrația Biden cu privire la modul în care a gestionat problema frontierei, la dispersarea fondurilor din proiectele de lege privind infrastructura și schimbările climatice sau la alte aspecte.

Dar democrații sunt surprinzător de încrezători că, în ansamblu, majoritatea restrânsă a GOP din Camera Reprezentanților va face mai mult rău brandului republican prin instigarea unor lupte politice îndepărtate de preocupările zilnice ale majorității americanilor și prin ridicarea unor figuri care provoacă diviziuni, cum ar fi reprezentanții. Marjorie Taylor Greene din Georgia și Jim Jordan din Ohio, care sunt pregătiți să consolideze imaginea de extremism afiliat lui Trump care i-a afectat pe republicani în 2022. Simon Rosenberg, strategul democrat care a fost cel mai proeminent sceptic public al teoriei „valului roșu” în 2022, a anticipat această linie de atac luni, când a postat pe Twitter o listă de controverse care se învârt în jurul lui Trump și al Partidului Republican și a declarat: „Nu este o problemă: „GOP all MAGA, tot timpul”.

Alte „necunoscute cunoscute” ar putea trimite valuri prin campania din 2024 – inclusiv un rezultat decisiv (care să favorizeze oricare dintre părți) în războiul din Ucraina, deciziile Curții Supreme privind regulile electorale și tendințele criminalității în marile orașe. Și chiar și aceste perspective nu exclud ceea ce Rumsfeld numea „necunoscutele necunoscute” – posibilitățile „pe care nu le știm [că] nu le știm”, așa cum a spus atunci. Incertitudinea este inevitabilă într-o competiție atât de consumatoare precum o cursă prezidențială modernă. Dar, chiar și așa, nu aș fi surprins dacă rezultatul celor cinci „necunoscute cunoscute” enumerate mai sus ar decide rezultatul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.