Infofinanciar > Lumea la zi > SUA neagă orice acuzație de implicare în atacul cu drone de la Kremlin. Chiar și așa Rusia continuă cu învinovățirile
Lumea la zi

SUA neagă orice acuzație de implicare în atacul cu drone de la Kremlin. Chiar și așa Rusia continuă cu învinovățirile

SUA Rusia
sursa foto dreamstime.com

Rusia a acuzat Statele Unite de faptul că se află în spatele a ceea ce afirmă că a fost un atac cu drone asupra cetății Kremlinului din Moscova, menit să-l ucidă pe președintele rus, Vladimir Putin. La o zi după ce rușii au acuzat Ucraina pentru ceea ce au numit un atac terorist, administrația de la Kremlin a mutat accentul pe Statele Unite, dar fără a furniza dovezi în acest sens. Casa Albă a respins rapid acuzația.

Ucraina a negat, de asemenea, implicarea în incidentul din primele ore ale zilei de miercuri, când imaginile video au arătat două obiecte zburătoare care se apropiau de Palatul Senatului din interiorul zidurilor Kremlinului, unul dintre ele explodând cu o străfulgerare puternică.

Noi acuzații cu privire la atacul cu drone

Forțele rusești au afirmat faptul că SUA a venit cu această inițiativă de a bombarda Kremlinul, fiind ulterior executată de ucraineni. „Încercările de a dezminți acest lucru, atât la Kiev, cât și la Washington, sunt, desigur, absolut ridicole. Știm foarte bine că deciziile cu privire la astfel de acțiuni, la astfel de atacuri teroriste, nu se iau la Kiev, ci la Washington”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. Acesta a spus că Statele Unite se află „fără îndoială” în spatele incidentului și a adăugat, din nou fără a prezenta dovezi, că Washingtonul selectează adesea atât țintele pe care Ucraina trebuie să le atace, cât și mijloacele de atac. „Acest lucru este, de asemenea, adesea dictat de peste ocean. Washingtonul trebuie să înțeleagă clar că noi știm acest lucru”, a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat, pentru postul de televiziune MSNBC, că afirmațiile rusești sunt false și că Washingtonul nu încurajează sau permite Ucrainei să lovească în afara granițelor sale. „În mod clar, nu le dictăm noi termenii în care se apără sau ce fel de operaţiuni efectuează ucrainenii. Cu toate acestea, noi am fost foarte clari atât la nivel public, cât şi privat că nu încurajăm şi nici nu le facilităm atacuri în afara Ucrainei. Noi, deocamdată, nu ştim ce s-a întâmplat. Facem o evaluare, am văzut declaraţiile lui Dmitri Peskov în această dimineaţă, afirmând că noi am fi fost implicaţi în nu ştiu ce fel, eu pot să vă asigur că nu a fost nicio implicare a Statelor Unite, orice a fost, noi nu am fost implicaţi”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, pentru postul MSNBC. Rusia a declarat tot mai des că vede Statele Unite ca pe un participant direct la război, cu intenția de a provoca o „înfrângere strategică” Moscovei. Statele Unite neagă acest lucru, spunând că înarmează Ucraina pentru a se apăra și a recuceri teritoriul pe care Moscova l-a confiscat ilegal în peste 14 luni de război.

Rusia își rezervă dreptul de a riposta

Cu toate acestea, afirmațiile Rusiei au mers mai departe decât acuzațiile anterioare ale Kremlinului la adresa Washingtonului. Putin nu se afla la Kremlin în momentul atacului cu drone, iar analiștii de securitate au afirmat faptul că incidentul a fost o tentativă serioasă de asasinat. Astfel, Rusia a declarat că își rezervă dreptul de a riposta, iar adepții liniei dure, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au declarat că acum ar trebui să-l „elimine fizic” pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Peskov a refuzat să spună dacă Moscova îl consideră pe Zelenskiy o țintă legitimă. Acesta a spus că Rusia are o serie de opțiuni și că răspunsul va fi atent analizat și echilibrat. El a spus că este în curs o anchetă urgentă.

Incidentul a avut loc cu mai puțin de o săptămână înainte de sărbătorirea pe 9 mai a Zilei Victoriei în Rusia, care marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, o sărbătoare publică importantă și o oportunitate pentru Putin de a-i aduna pe ruși în spatele a ceea ce el numește „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina. Peskov a declarat că apărarea antiaeriană va fi întărită, iar acest lucru se întâmplă oricum pentru parada militară din Piața Roșie, piesa centrală a sărbătorii, aflată chiar peste zidul Kremlinului, locul presupusului atac. Acesta a spus că parada se va desfășura în mod normal și va include un discurs al președintelui Vladimir Putin, conform Reuters .