Infofinanciar > Lumea la zi > China nu mai poate influența Rusia privind războiul din Ucraina! Dmitri Peskov: „Continuăm operațiunea militare specială”
Lumea la zi

China nu mai poate influența Rusia privind războiul din Ucraina! Dmitri Peskov: „Continuăm operațiunea militare specială”

Peskov și Putin; sursă foto: cnn.com
FOTO: cnn.com

Pentru Federația Rusă scenariul în care China ar media negocierile de pace dintre Moscova și Kiev este exclus, deși, nu cu mult timp în urmă, președintele rus, Vladimir Putin, lua în calcul o astfel de variantă.

Dmitri Peskov, vocea administrației prezidențiale ruse nu a negat capacitățile și eficiența Chinei în arta negocierii, însă, oficialul rus menține retorică Kremlinului prin care orice efort diplomatic de a pune capăt conflictului din Ucraina este lovit de nulitate. Pe fondul situației complexe a frontului, dublat de înfrângerile militare suferite de trupele Moscovei, perspectiva unei soluționări politice a războiului iese din calcul pentru mai marii Rusiei.

Declarațiile lui Dmitri Peskov

„Bineînţeles că Beijingul dispune de un potenţial formidabil şi eficient în serviciile sale de mediere. Dar situaţia în Ucraina este complexă. Nu există perspectiva unei rezolvări politice. Iar pentru moment nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militare specială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Emmanuel Macron aflat în vizită la Beijing l-a îndemnat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să depună toate eforturile posibilepentru a-l aduce pe Vladimir Putin pe drumul rațiunii. Totodată, liderul francez l-a rugat pe Jinping să nu aprovizioneze Kremlinul cu arme. „Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, a declarat Emmanuel Macron în cadrul vizitei de stat din China.

Președintele francez a fost primit cu onoruri militare în piața Tiananmen, intonarea celor două imnuri de stat a fost acompaniată de 21 de salve de tun. La scurt timp după întâlnirea celor doi lideri, Emmanuel Macron a îndemnat la „ reluarea negocierilor cât mai repede în vederea unei păci durabile”. Aceeași poziția a avut și președintele Partidului Chinez.

Xi Jinping a pledat pentru inițierea procedurilor de pace „cât mai curând posibil”, subliniind totodată că „ armele nucleare nu pot fi folosite”, iar „orice atac împotriva civililor” precum și orice „ folosire a armelor biologice și chimice” este condamnabilă.

Emmanuel Macron primit cu fast la Beijing

Reamintim faptul că delegația președintelui francez a fost însoțită de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, însă, spre deosebire de liderul francez, aceasta a trecut pe plan secund.

Atenția autorităților chineze a fost îndreptată asupra președintelui francez, cel din urmă a participat joi seară la un banchet fastuos, timp în care von der Leyen susținea o conferință de presă sobră la sediul delegației UE. Presa din Republica Populară Chineză a demonizat-o pe șefa Executivului european catalogând-o drept marioneta Americii, potrivit politico.eu.

Atribuirea acestui „statut” oficialului european ilustrează dificultățile pe care le are Europa în relațiile diplomatice cu Beijingul. Statele membre ale Uniunii Europene nu împărtășesc aceleași opinii în ceea ce privește strategia de abordare a Chinei.

Diplomații chinezi consideră că o apropiere față de Franța crează premisele unor câștiguri economice, ceea ce face ca Executivul UE să cadă în plan secund și să pară mai degrabă subordonat Parisului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.