Infofinanciar > Lumea la zi > SUA, în fața colapsului economic. Intrarea în incapacitate de plată declanșează o „catastrofă economică” globală
Lumea la zi

SUA, în fața colapsului economic. Intrarea în incapacitate de plată declanșează o „catastrofă economică” globală

SUA Sursa foto Tufts Now- Tufts University
FOTO: Tufts Now- Tufts University

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat recent că un posibil eșec al Congresului de a ridica plafonul datoriei publice și implicit intrarea în incapacitate de plată, ar declanșa o „catastrofă economică”. Astfel, nu este exclus ca ratele dobânzilor să crească și în anii următori.

Yellen, în remarcile pregătite pentru un eveniment la Washington cu directori de afaceri din California, a declarat că o intrare în incapacitate de plată a datoriei americane ar duce la pierderea de locuri de muncă, în timp ratele gospodăriilor la creditele ipotecare ar crește la fel și cel pentru împrumuturile auto.

Programul american de securitate socială, aproape de colaps

Janet Yellen a spus că este o „responsabilitate de bază” a Congresului de a crește sau de a suspenda plafonul de împrumut de 31.400 de miliarde de dolari, avertizând că o intrare în incapacitate de plată ar amenința progresul economic pe care Statele Unite l-au făcut de la pandemia COVID-19.

„O intrare în incapacitate de plată a datoriei noastre ar produce o catastrofă economică și financiară”, a declarat Yellen în fața membrilor Camerei Metropolitane de Comerț din Sacramento. „O intrare în incapacitate de plată ar crește costul împrumuturilor la perpetuitate. Investițiile viitoare ar deveni substanțial mai costisitoare”, a adăugat oficialul american.

În cazul în care plafonul datoriei nu va fi ridicat, întreprinderile americane se vor confrunta cu deteriorarea piețelor de credit, iar guvernul va fi probabil în imposibilitatea de a emite plăți către familiile de militari și persoanele în vârstă care se bazează pe securitatea socială.

„Congresul trebuie să voteze pentru a ridica sau a suspenda limita de îndatorare. Ar trebui să facă acest lucru fără condiții. Și nu ar trebui să aștepte până în ultimul moment”, a explicat Yellen.

Senatul va respinge propunerea

Diplomatul american le-a spus parlamentarilor în ianuarie că guvernul ar putea să-și plătească facturile doar până la începutul lunii iunie fără a crește limita, pe care guvernul a atins-o în ianuarie.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte țări dezvoltate, SUA impune o limită dură asupra sumei pe care o poate împrumuta. Deoarece guvernul cheltuiește mai mult decât încasează, legiuitorii trebuie să majoreze periodic plafonul datoriei.

Kevin McCarthy, liderul Camerei Reprezentanților, controlată de republicani, a prezentat săptămâna trecută un plan care ar combina reduceri de cheltuieli în valoare de 4.500 de miliarde de dolari cu o creștere de 1.500 de miliarde de dolari a plafonului de îndatorare, numindu-l baza pentru negocierile din săptămânile următoare. Casa Albă insistă că cele două probleme nu ar trebui să fie legate, iar Senatul, controlat de democrați, va respinge probabil propunerea.

Piețele financiare sunt din ce în ce mai îngrijorate de acest impas, trimițând costul asigurării expunerii la datoria americană la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, analiștii financiari avertizând asupra riscului tot mai mare de neplată, potrivit reuters.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.