Infofinanciar > Lumea la zi > Pregătește Ucraina un atac asupra Moscovei? Vladimir Putin a blindat toată capitala Rusiei
Lumea la zi

Pregătește Ucraina un atac asupra Moscovei? Vladimir Putin a blindat toată capitala Rusiei

hotnews.ro
Sursa foto: hotnews

Kremlinul a refuzat să spună dacă Rusia se pregătește pentru lovituri asupra capitalei, după ce pe rețelele de socializare au circulat imagini cu sisteme de apărare antirachetă pe mai multe acoperișuri din Moscova.

Sisteme de rachete antiaeriene au fost observate în toată Moscova în această săptămână, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea Ucrainei de a lovi în adâncimea teritoriului rusesc.

Moscova, amenințată de atacuri aeriene

Videoclipuri și fotografii care au circulat online joi au arătat ceea ce părea a fi un sistem sol-aer Pantsir-S1 instalat pe acoperișul unei clădiri administrative și pe sediul Ministerului Apărării din centrul Moscovei.

Vineri, au apărut informații potrivit cărora un alt sistem Pantsir-S1 probabil a fost observat la 10 kilometri de reședința oficială a președintelui Vladimir Putin din Novo-Ogaryovo, în afara Moscovei, în această lună.

Pantsir-S1 este un sistem de apărare aeriană conceput pentru a proteja împotriva unei varietăți de arme, inclusiv avioane și rachete balistice și de croazieră.

Acestea urmează observării unor sisteme de rachete antiaeriene S-400 într-un parc național și pe un teren de testare din nordul și nord-estul Moscovei.

Analistul de securitate Michael Horowitz a declarat pe Twitter că Rusia ar putea fi îngrijorată de „atacurile ucrainene împotriva Moscovei” sau a vrut să accentueze amenințarea atacurilor ucrainene.

Moscova a acuzat forțele ucrainene că se află în spatele atacurilor cu drone asupra infrastructurii militare din interiorul teritoriului rusesc.

Ucraina refuză să comenteze situația

Vineri, aliații occidentali ai Ucrainei s-au reunit la o conferință majoră pentru a decide asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru țara devastată de război.

Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut, dar armata Moscovei a suferit o serie de eșecuri militare în Ucraina în ultimele luni.

Desfășurările raportate de Pantsir-S1 și S-400 urmează unei serii de atacuri cu drone dăunătoare la sute de kilometri în interiorul teritoriului rusesc luna trecută. Moscova a acuzat Kievul pentru aceste atacuri, în timp ce Kievul nu a comentat oficial incidentele.

Întrebat dacă Rusia este îngrijorată de faptul că Moscova ar putea fi o țintă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a trimis întrebările la Ministerul Apărării.

„Ei sunt responsabili pentru asigurarea securității țării în general și a capitalei în special, prin urmare este mai bine să întrebăm ministerul apărării despre toate măsurile care sunt luate”, a declarat Peskov reporterilor.

Ministerul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Experții au avertizat că Moscova a rămas expusă unor potențiale lovituri ucrainene după ce și-a mutat sistemele de apărare aeriană mai aproape de Ucraina în urma invaziei vecinului său din 24 februarie 2022, scrie The Moscow Times.