Infofinanciar > Lumea la zi > Google renunță la 12.000 de angajați! Piața de muncă din SUA se află sub tensiune
Lumea la zi

Google renunță la 12.000 de angajați! Piața de muncă din SUA se află sub tensiune

Sediul Google, sursă foto CNBC
sursă foto CNBC

Alphabet Inc. (GOOGL.O), compania mamă a Google (GOOGL.O), va elimina aproximativ 12.000 de locuri de muncă, deoarece se confruntă cu „o realitate economică diferită”, a anunțat într-o notă adresată personalului, fiind ultimul dintre giganții din domeniul tehnologiei care își reduce personalul după ce o serie de angajări în urma pandemiei i-a lăsat lipsiți de forță într-o economie slabă.

Reducerea locurilor de muncă afectează 6% din forța sa de lucru, iar Sundar Pichai, șeful Alphabet, a declarat vineri, în nota de serviciu, că și-a asumat „întreaga responsabilitate” pentru deciziile care au dus la cele 12.000 de concedieri.

Angajații au fost conciedați ca acțiunile companiei să crească

Acțiunile Alphabet, cu sediul în Mountain View, California, care și-a mărit forța de muncă cu aproape o treime în perioada 2020-2021, au crescut vineri cu 4%. Acestea au scăzut cu 30% în ultimele 12 luni, reflectând o cădere de 24% în industria tehnologică în general (.IXIC).

Reducerile au loc în contextul în care Alphabet, de mult timp lider în domenii cheie ale inteligenței artificiale (AI), se confruntă cu concurența Microsoft Corp (MSFT.O), care se pare că dorește să își majoreze participația în ChatGPT, un chatbot promițător care răspunde la întrebări cu afirmații asemănătoare celor umane.

Între timp, fondurile din publicitate, principala sursă de venituri ale Alphabet, sunt în scădere, din cauza întreprinderilor care reduc bugetele, în timp ce consumatorii își reduc cheltuielile.

„Este clar că Alphabet nu este imună la contextul economic dificil, îngrijorările legate de o recesiune în SUA fiind din ce în ce mai mari”, a declarat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

„Creșterea anunțurilor publicitare a ieșit raza de interes a companiei … Concurența se intensifică, de asemenea, Alphabet confruntându-se cu un rival puternic în TikTok, iar Instagram se luptă, de altfel, pentru spectatorii săi importanți de pe YouTube”, a spus Streeter, menționând că Alphabet a acumulat amenzi de miliarde de euro din partea autorităților de reglementare.

Analistul Mark Mahaney de la Evercore ISIS a declarat că numărul record de angajați ai Alphabet a creat un risc major de marjă până în anul fiscal 2023, iar analistul Mark Shmulik de la Bernstein a susținut că reducerile de personal ar putea economisi companiei Alphabet între 2,5 și 3 miliarde de dolari în costuri.

Microsoft renunță la 10.000 de angajați

Microsoft a afirmat miercuri că îngrijorările legate de recesiune o forțează și pe ea să renunțe la 10.000 de locuri de muncă, dar se va concentra pe îmbogățirea produselor sale cu mai multă inteligență artificială în viitor.

Pichai a împărțit același sentiment și a declarat că Google se pregătește „să împărtășească experiențe complet noi pentru utilizatori, dezvoltatori și întreprinderi”.

Compania a lucrat la o lansare majoră de inteligență artificială, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu această chestiune. Una dintre surse a spus că aceasta va avea loc în primăvară. De asemenea, New York Times a relatat că Google plănuiește să prezinte peste 20 de produse noi și un motor de căutare care include funcții de chatbot.

51.000 de angajați concediați la cele mai mari companii din SUA

Odată cu reducerile de personal de la Alphabet, concedierile la patru dintre cele mai mari companii de tehnologie din SUA totalizează 51.000 de locuri de muncă, în frunte cu Amazon.com Inc (AMZN.O). Proprietarul Facebook, Meta Platforms Inc (META.O), a redus, de asemenea, numărul de locuri de muncă în noiembrie.

Apple (AAPL.O), care a făcut angajări mai prudente în timpul pandemiei, s-a abținut până acum de la reduceri de personal. Vineri, însă, site-ul AppleInsider a relatat, citând surse, că producătorul iPhone a început să concedieze angajați care nu sunt sezonieri în canalul său de vânzare în locuri precum magazinele Best Buy (BBY.N).

Piața de muncă din SUA rămâne tensionată

Concedierile de la Alphabet au urmat unei revizuiri a personalului și a priorităților sale, ceea ce a dus la o reducere a forței de muncă care a afectat diverse zone geografice, a declarat Pichai. Printre cei care își pierd locurile de muncă se numără recrutori, personal corporativ și persoane care lucrează în echipele de inginerie și de produs, a adăugat el.

Sindicatul lucrătorilor Alphabet a declarat într-o declarație că asumarea de către conducerea companiei a „responsabilității depline” a fost „o mică consolare”.

„Este îngrozitor că locurile noastre de muncă sunt primele pe butuci pentru ca acționarii să poată vedea câteva puncte în plus într-un grafic în următorul trimestru”, a spus sindicatul. În Statele Unite, unde Alphabet a trimis deja e-mailuri angajaților afectați, personalul ar urma să primească indemnizații de concediere și șase luni de asistență medicală, precum și sprijin pentru imigrație.

În străinătate, notificările de concediere vor dura mai mult timp din cauza legilor și practicilor locale privind ocuparea forței de muncă, a precizat Pichai în memoriu, scrie Reuters.