Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul s-a confesat Statelor Unite. Președintele Iranului promite răzbunare
Lumea la zi

Israelul s-a confesat Statelor Unite. Președintele Iranului promite răzbunare

Sayyad Khodai - sursa foto - observatornews.ro
Sursa foto - observatornews.ro

Conform unor informații care au fost publicate de publicația New York Times, Israelul a informat Statele Unite ale Americii că se află în spatele uciderii lui Sayyad Khodai, un important ofițer al Gardienilor Revoluției, organizație care reprezintă armata ideologică din Iran.

Colonelul a fost ucis în ziua de duminică de către doi conducători de motocicletă. Aceștia l-au împușcat în zona de est a  Teheranului, în timp ce cadrul militar se ducea spre casă cu mașina. Conform agenției oficiale Irna, Sayyad Khodai a fost împușcat de cinci ori.

Site-ul televiziunii naționale din Iran, Iribnews, l-a prezentat pe Khodai ca fiind parte din Forțele Al-Quds, care este unitatea de elită a Gardienilor Revoluției, cea care se ocupa de operațiuni din afara țării. Colonelul era cunoscut în Siria, stat care se află în război, Iranul oferind ajutor militar regimului lui Bashar al-Assad.

Agence France-Presse, din care citează Agerpres, spune că, potrivit unui responsabil din serviciile care urmăresc această situație, Israelul a spus Statelor Unite ale Americii că e responsabil pentru această operațiune de asasinat. Țara din Orientul Mijlociu a spus că scopul acestei crime era să oprească acțiunile unei grupări care opera în interiorul Forței Al-Quds.

Cum a reacționat Iranul la acest asasinat

Ebrahim Raisii, președintele din Iran a spus că asasinarea lui Sayyad Khodai o să fie „răzbunată”. Colonelul a fost înmormântat ca „martir”, mii de iranieni aducându-i un ultim omagiu. Pe lângă drapelele șiite și fotografiile cu militarii din Iran care au fost uciși în Irak, cetățenii au strigat de câteva ori, pe parcursul drumului și : „Moarte Israelului!” și „Moarte Americii!”.

În momentul în care cortegiul trecea, cuvintele „răzbunare teribilă” erau alăturate, pe un panou publicitar portretului, portretului lui Qassem Soleimani, un fost comandant al Forței Al-Quds, care a fost omorât în Irak după ce un raid american a avult loc la Bagdad, în luna ianuarie a anului 2020.

Sayyad Khodai s-a născut în anul 1972 și a fost înhumat în zona „martirilor” din Behest-e-Zahra, cimitirul din sudul capitalei Iranului.

Statul Major Interarme din Iran a spus luni că se pornește o anchetă asupra circumstanțelor precise ale morții lui Khodai. În luna noiembrie a anului 2020, un alt om important din Iran, mai precis Mosehn Fakhrizadeh, un expert în fizica nucleară a fost omorât lângă Teheran. Pentru acest asasinat, Iranul a acuzat Israelul.

Iranul crede că Israelul și Statele Unite ale Americii sunt principalii dușmani, Teheranul nerecunoscând faptul că statul Israel există. Cât despre relațiile de tip diplomatic cu Washingtonul, acestea au fost oprite în perioada anilor 1980.