Infofinanciar > Esential > Ministrul elen al Turismului: „Grecia ar putea deveni destinația nr. 1 pentru români în 2022”
Esential

Ministrul elen al Turismului: „Grecia ar putea deveni destinația nr. 1 pentru români în 2022”

Ministrul elen al Turismului: „Grecia ar putea deveni destinația nr. 1 pentru români în 2022”
Vassilis Kikilias, sursa foto GTP Headlines

Vassilis Kikilias a fost numit recent ministrul Turismului în Grecia după ce în pandemie, anii 2020 și 2021, a fost ministrul Sănătății. Aflat într-o vizită în România, în timpul unei conferințe cu presa a declarat că țara sa are toate șansele în a deveni destinația favorită a românilor în 2022.

Produsul Intern Brut al Greciei a fost afectat de pandemie deoarece restricțiile au lovit în cel mai important sector al economiei: turismul. Conform declarațiilor pe care Vassilis Kikilias, ministrul elen al Turismului, le-a făcut, aproximativ 25% din PIB-ul Greciei este datorat activităților directe și indirecte din industria ospitalității.

În timpul pandemiei Vassilis Kikilias a servit drept ministru al Sănătății și a transmis că în pofida contextului complicat din 2020 și 2021, un număr mare de români au rămas loiali Greciei și și-au continuat vizitele. Înainte de pandemie, în 2019, aproape 1 milion de români au vizitat Grecia, iar anul trecut, conform estimărilor ministrului, aproximativ 600.000.

Turismul dă semne că-și revine în Grecia

„Aproape am ridicat toate restricţiile legate de pandemie. În acest moment, pentru a veni în Grecia, românii au nevoie doar de bună dispoziţie şi de paşaport, nu mai este nevoie de certificatele digitale, de teste PCR sau rapide, nu este nevoie să fii vaccinat. Românii şi ceilalţi turişti străini au nevoie doar de actul de identitate”, a declarat Vassilis Kikilias în timpul unei conferințe de presă.

În 2020 veniturile sectorului au scăzut la 30% din cele înregistrate în 2019, însă Vassilis Kikilias este optimist și speră că lucrurile se vor îmbunătății. Din perspectiva sa încă nu putem vorbi de o întoarcere la normalitate având în vedere că pandemia nu s-a terminat și că suntem martorii unui mare război în Europa.

Pentru Grecia, turiștii români sunt printre cei mai importanți, iar oficialii se așteaptă ca anul acesta să primească mult mai multe vizite decât în trecut: „Turiştii români sunt foarte importanţi pentru noi. Grecia ar putea deveni destinația nr. 1 pentru români în 2022”, a spus ministrul.

Grecia și turiștii ruși

Vassilis Kikilias a transmis că în urmă cu 10 ani, în 2012, Grecia era vizitată de aproximativ 1,2 milioane de cetățeni ruși. În 2020, conform datelor oficiale pe care guvernul elen le are, doar 50.000 au mai vizitat Grecia.

„Este remarcabil pentru noi că am avut 500.000 de vizitatori din Statele Unite ale Americii anul trecut, prin zbor direct în Grecia. Este un număr foarte mare”, a declarat ministrul Turismului. Alte naționalități care s-au refugiat pentru vacanțe în număr mai mare decât anii trecuți în Grecia au fost francezii, britanicii și germanii.

În 2021 veniturile înregistrate din turism în Grecia au fost de 10,6 miliarde de euro, aproape 50% din estimările inițiale ale fostului ministru. Una dintre explicațiile acestei evoluții neașteptat de bune a fost extinderea sezonului până în lunile din toamnă. Turismul religios spre exemplu a adus mult mai mulți români în Grecia, în locații precum Creta sau Rhodos, în lunile septembrie, octombrie sau chiar noiembrie.

El a mai transmis că personalul de la graniță va fi suplimentat cu 50% pentru ca românii și restul turiștilor să intre mult mai ușor în țară.