Lumea la zi

SUA: 13 state au anulat dreptul la avort! Afectate, aproximativ 36 de milioane de femei

SUA: 13 state au anulat dreptul la avort! Afectate, aproximativ 36 de milioane de femei
sursa mediafax.ro

Milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul constituțional la avort, după ce Curtea Supremă a anulat decizia Roe vs. Wade, veche de 50 de ani. Hotărârea deschide calea pentru ca fiecare stat să interzică această procedură. Se așteaptă ca jumătate dintre acestea să introducă noi restricții sau interdicții. Treisprezece au adoptat deja așa-numitele legi de declanșare pentru a interzice automat avortul.

Președintele Joe Biden a calificat-o drept „o eroare tragică” și a îndemnat statele să adopte legi care să permită procedura. După decizia Curții Supreme, se așteaptă ca accesul la avort să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, potrivit cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă avorturi. Manifestanți din ambele tabere s-au adunat în fața tribunalului, iar poliția i-a ținut la distanță.

Roe v. Wade a fost nefondată 

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității. „Roe v. Wade a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă”, a adăugat acesta. „Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a mai spus judecătorul. 

În statele în care opiniile cu privire la avort sunt strâns împărțite, precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, legalitatea procedurii ar putea fi determinată în funcție de alegeri. În altele, hotărârea poate declanșa o nouă rundă de bătălii legale, inclusiv dacă persoanele pot pleca din stat pentru avort sau pot comanda medicamente pentru avort prin servicii poștale.

O activistă anti-avort a declarat pentru BBC că a fost „exaltată”, în timp ce tabăra sa a aclamat decizia. „Nu este suficient doar să facem din asta legea țării. A fi pro-viață înseamnă să faci [avortul] de neconceput”, a spus ea. De cealaltă parte a baricadei, susținătorii pro-avort au denunțat decizia ca fiind „ilegitimă” și chiar o formă de „fascism”.

Samantha Granville de la BBC, care a relatat de la o clinică de avorturi din Little Rock, Arkansas, a declarat că, în momentul în care a fost afișată decizia, ușile din zona pacienților au fost închise și s-a auzit sunetul unor suspine îndepărtate înainte de a i se cere să plece. Statul este unul dintre cele care fac obiectul unei legi de declanșare.

Ce a schimbat Roe v. Wade în SUA

Eliminarea restricțiilor asupra avortului au început din 1973, când în Statele Unite a apărut hotărâre „Roe v. Wade”, care autoriza ca fiind legal avortul.

Platforna juridică americană Oyez.org, prezenta cazul și reclama legea texană ce interzicea avortul cu excepția unui ordin venit din partea medicilor pentru a salva viețile femeilor. Avocații femeii reclamante, Norma McCorvey, identificată în documentele juridice sub pseudonimul Jane Roe, au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituțional dreptul femeilor de a-și decide în privat viețile – drept, de altfel, garantat de amendamentele 1, 4, 5, 9 și 14 din Constituția SUA. Trei ani mai târziu, cazul a ajuns în fața judecătorilor Curții Supreme, care au decis în favoarea dreptului la avort. Aceștia au argumentat că dreptul femeilor la avort este protejat de Constituția Statelor Unite, iar femeile au libertatea de a alege să avorteze fără ca Guvernul american să aibă dreptul să intervină excesiv într-o asemenea situația.