Lumea la zi

Pași uriași spre o minunată lume lipsită de libertăți. Americancele nu mai au dreptul la avort

antiavort
Foto: reuters.com

Omenirea se îndreaptă, voios, spre o minunată lume nouă în care drepturile oricui pot fi suspendate în numele unui bine mai ”mare”.

Astfel, viner, milioane de femei din SUA vor pierde dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat o hotărâre veche de 50 de ani care a legalizat-o la nivel național.   Deci, avortul este interzis, cee ace ne amintește de Ceaușescu și cu dramele incredibilele drame petrecute în România anilor antiavort.

Abominația

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat, vinery, decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ”Roe versus Wade” din 1973. Acesta garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.

Decizia de vineri nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care fiecare stat al federaţiei este liber să le autorizeze sau nu.

Acesata ar putea duce ca o jumătate din statele americane, mai ales în sud şi centru mai religioase, ar putea să interzică avorturile.

Cifrele

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe versus Wade (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită în.

„Constituţia nu face nicio referire la avort şi niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorităţii. Roe v. Wade „era total nefondat încă de la început” şi ”trebuie să fie anulat”. „Este timpul ca problema avortului să fie lăsată în seama reprezentanţilor aleşi ai poporului” în parlamentele locale, se mai spune în decizie.

Istorica decizie

Hotărârea”este una din cele mai importante din istoria Curţii Supreme, de la crearea sa în 1790”, a declarat Lawrence Gostin, un profesor în dreptul sănătăţii. ”S-a mai întâmplat ca ea să schimbe jurisprudenţa, dar pentru a instaura sau restabili un drept, niciodată pentru a-l suprima”, a explicat Gostin.

Se mai precizează că decizia este încununarea a 50 de ani de luptă metodică dusă de dreapta religioasă, pentru care reprezintă o victorie enormă. Decizia se înscrie de asemenea în bilanţul fostului preşedinte republican Donald Trump care în mandatul său a remaniat profund Curtea Supremă, numind trei judecători conservatori (Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh şi Amy Coney Barrett), semnatari ai acestei hotărâri.

Gata de interdicție

Potrivit institutului Guttmacher, un centru de cercetări care militează pentru accesul la contracepţie şi avort, deja 13 state dispun de legi numite ”zombie”, care interzic avortul şi au fost elaborate pentru a intra în vigoare aproape automat în cazul în care Curtea Supremă revenea asupra deciziei din 1973.

„În zilele, săptămânile, lunile viitoare ar trebui să vedem clinici închizându-se” în aceste state, unele foarte populate, precum Texas sau Louisiana, consideră Lawrence Gostin.

Turism pentru avort

În unele zone din ţară, femeile care vor dori să avorteze vor trebui să găsească soluţii clandestine: pilule avortive de pe internet sau deplasarea în alte state, unde întreruperile de sarcină vor rămâne legale. Desigur, deplasarea într-un alt stat este însă costisitoare, iar decizia Curţii Supreme va penaliza mai cu seamă femeile sărace sau care îşi cresc singure copii, şi care sunt suprareprezente în minorităţile de culoare şi hispanică.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții, scrie presa de peste ocean.

În total, accesul la avort este preconizat să fie interzis pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă, potrivit specialiștilor.