Infofinanciar > Info > Studiu: Piața de sisteme fotovoltaice, potențial de 24 de miliarde de euro
Info

Studiu: Piața de sisteme fotovoltaice, potențial de 24 de miliarde de euro

Panouri Fotovoltaice Sursa foto Enesa Solar
Sursa foto Enesa Solar

Sursele de energie regenerabilă sunt acum extrem de populare. Această piața este în creștere la nivelul țării noastre. Potrivit raportului Neomar Consulting, piața fotovoltaică rezidențială din România are o valoare potențială de 24 de miliarde de euro.

Cu un venit anual de 21 de milioane de euro, liderul de piață pe această nișă este Romsir Impex SRL. Compania deține 8% din piața prosumatorilor casnici conectați la rețea. Electrogrup SA, P Plus 2002 SRL și Energobit SA se află în topul pieței de sisteme fotovoltaice. Acestea au cote de piață de peste 4%. Electrogrup SA deține o cotă de piață de peste 5%. De asemenea, P Plus 2002 SRL (4,6%) și Energobit SA (4,5%) au cote mari în acest sector.

Piața de sisteme fotovoltaice rezidențiale

În contextul majorării prețurilor la energia electrică, românii sunt tot mai interesați de energia regenerabilă. În ultimii doi ani, numărul prosumatorilor aproape s-a triplat. Vorbim despre 33.098 prosumatori în 2022, cu 170% mai mult decât în 2021. Iar liderul de piață pe acest segment, compania Romsir deține 8% din piața prosumatorilor rezidențiali conectați la rețea. Acesta și-a dublat cifra de afaceri în 2022 față de 2021, ajungând la 21 de milioane de euro.

Potențialul pieței rămâne însă uriaș. În condițiile în care, gradul de adoptare la nivel de gospodării este abia în jur 1% față de potențialul de case eligibile. Potrivit unui studiu, potențialul pieței de sisteme fotovoltaice rezidențiale, la nivel național, este de aproximativ 24 de miliarde de euro. Studiul a fost realizat de Neomar Consulting.  Compania Romsir este lider de piață pe segmentul sistemelor fotovoltaice rezidențiale din România. Deține o experiență de 29 de ani, din care peste 15 ani pe segmentul energiei verzi.

13 milioane de euro, cifră de afaceri

Compania avea în 2021 o cifră de afaceri de 11,5 milioane de euro și 45 de angajați. Crescând solicitările pentru instalarea de panouri fotovoltaice, compania a ajuns la o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro. De asemenea are și 123 de angajați. În primul semestru al 2023, liderul de piață a ajuns la o cifră de afaceri de 13 milioane de euro. În plus a ajuns la peste 200 de angajați. Până acum, Romsir a instalat peste 8.000 de sisteme fotovoltaice comerciale și rezidențiale.

Adică, aproximativ  8% din puterea instalată de către prosumatorii rezidențiali conectați la rețea. Topul companiilor care dețin cote de piață de peste 4%, în acest segment este divers. Electrogrup SA (cu o cotă de piață de aproximativ 5%), P Plus 2002 SRL (4,6%) și Energobit SA (4,5%).

Programul Casa Verde

„În ceea ce ne privește, avem o experiență bogată. Am instalat peste 8.000 de sisteme fotovoltaice. Dintre care, peste 5.000 finanțate prin programul Casa Verde. Suntem pregătiți în acest moment cu 50 de echipe proprii, care să asigure instalarea acestor sisteme pentru prosumatorii casnici. Iar cifra de afaceri la care am ajuns este o garanție pentru clienții noștri. Am arătat că putem dezvolta o capacitate de montaj care să asigure mii de instalări în următoarea perioadă.”, a declarat Claudia Moga-Olaru, Director Economic al ROMSIR.

5,6 milioane case eligibile

La nivel național, există aproximativ 5,6 milioane case eligibile pentru sisteme fotovoltaice. Adică, 70% dintre cele din mediul rural și 80% dintre cele din mediul urban. Abia 32.608 (0,58%) au avut instalate aceste sisteme, la nivelul anului 2022. Pe județe, cea mai mare pondere a caselor cu sisteme fotovoltaice instalate, din total case eligibile, se află în Ilfov.  De asemenea, un mare potențial au și județele Timiș (1,24%, 2.151 case), Harghita (1.19%, 1.181 case). Totodată, se încadrează în această discuție și Arad (1,02%, 1.456 case), potrivit studiului.

Județele cu cel mai mare potențial pe piață

Potențialul pieței de sisteme fotovoltaice la nivel național, pentru consumul locativ (clienți persoane fizice, posesori de case), este însă imens. Este vorba de aproximativ 28 GW în capacități instalate, în valoare de aproximativ 24 miliarde de euro! Cel mai mare potențial al pieței fotovoltaice încă neinstalate îl au județele Prahova, Suceava, Dolj, Iași, Bacău și Argeș. Aceste județe având printre cele mai reduse grade de penetrate a sistemelor fotovoltaice în consumul locativ.

România, pe locul 15 în UE

La nivel european, România se află pe locul al 15-lea în clasamentul capacităților electrice solare instalate. Țara a înregistrat aproximativ 1,41 GW din totalul european. Spre comparație, lideri pe această piață sunt Germania (61 GW), Italia (24 GW), Olanda (15 GW).

Dintre țările aflate în vecinătatea României, Polonia deține aproximativ 8,5 GW, Grecia 4,8 GW, Ungaria  3,5 GW, Cehia 2,3 GW. De asemenea, în top sunt și Bulgaria 1,38 GW, Slovacia 0,54 GW, Slovenia 0,52 GW și Croația 0,16 GW. La nivelul energiei produse de capacitățile electrice solare, România se află pe locul al 13-lea în UE27.

„Deși se află la jumătatea clasamentului, România are un uriaș potențial de investiții în industria energiei fotovoltaice.  Grație radiațiilor solare superioare celor întâlnite în Europa Centrală, de Vest și de Nord.”, spun autorii studiului Neomar Consulting.

Asumările PNRR

Pentru fructificarea acestui potențial, România a semnat un acord prin PNRR. Până în anul 2030, capacitățile solare instalate în țara noastră să fie de 3,7 GW. Pentru a se ajunge la acest nivel, e necesară instalarea a încă 2,3 GW. În acest scop, românii pot accesa, pe termen scurt și mediu, 2 miliarde de lei. Finanțarea se va face prin intermediul programului „Casa verde”. Acesta s-ar putea implementa în adiția a aproximativ 450-500 MW, acoperind peste 87.500 de locuințe. Pe termen lung, există un potențial de instalare de sisteme fotovoltaice pentru o piață rezidențială de aproximativ 28 GW.