Infofinanciar > Lumea la zi > Studiu: Lumina de veghe îngrașă! Există risc de îmbolnăvire
Lumea la zi

Studiu: Lumina de veghe îngrașă! Există risc de îmbolnăvire

somn
sursa medstore.md

„Expunerea la orice cantitate de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii arteriale atât la bărbații, cât și la femeile în vârstă”, a declarat pentru CNN autorul principal Phyllis Zee, șef al medicinii somnului la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Un studiu publicat la începutul acestui an de Zee și echipa sa a examinat rolul luminii în somnul adulților sănătoși în vârstă de 20 de ani. Dormitul timp de o singură noapte cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia și ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului din laboratorul de somn. „Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat ea.

Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit în studii anterioare a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă și pentru moartea timpurie, în timp ce un nivel mai ridicat al glicemiei este un semn de rezistență la insulină, care poate duce în cele din urmă la diabet de tip 2. Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor adulți, în ciuda faptului că participanții dormeau cu ochii închiși, a declarat Zee. Cu toate acestea, chiar și acea cantitate infimă de lumină a creat un deficit de somn cu unde lente și de somn cu mișcare rapidă a ochilor, etapele somnului în care are loc cea mai mare parte a reînnoirii celulare, a spus ea.

Dovedit științific cum lumina dăunează sănătății

Conform BBC, noul studiu, publicat miercuri în revista Sleep, s-a concentrat pe persoanele în vârstă care „prezintă deja un risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare”, a declarat într-un comunicat coautorul Dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.
„Am vrut să vedem dacă există o diferență în frecvențele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”, a spus Kim.
În loc să ducă oamenii într-un laborator de somn, noul studiu a folosit un cadru din lumea reală. Cercetătorii au dat la 552 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani un actigraf, un mic dispozitiv purtat ca un ceas de mână care măsoară ciclurile de somn, mișcarea medie și expunerea la lumină.
„Măsurăm de fapt cantitatea de lumină la care este expusă persoana cu un senzor pe corp și comparăm acest lucru cu activitatea de somn și de veghe pe o perioadă de 24 de ore”, a spus Zee. „Ceea ce cred că este diferit și notabil în studiul nostru este că avem date cu adevărat obiective cu această metodă”.

Zee și echipa sa au declarat că au fost surprinși să constate că mai puțin de jumătate dintre bărbații și femeile care au participat la studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puțin cinci ore pe zi.
„Mai mult de 53% sau cam așa ceva au avut puțină lumină în timpul nopții în cameră”, a spus ea. „Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care aveau o cantitate mai mare de lumină pe timp de noapte erau, de asemenea, cei mai predispuși să se îmbolnăvească, să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune.”
În plus, a spus Zee, persoanele care dormeau cu niveluri mai mari de lumină erau mai predispuse să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu, iar „știm că cei care dorm târziu tind să aibă, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.