Infofinanciar > Esential > STUDIU: Estonia, țara care a acordat cel mai mare ajutor Ucrainei raportat la PIB! Germania, pe ultimul loc
Esential

STUDIU: Estonia, țara care a acordat cel mai mare ajutor Ucrainei raportat la PIB! Germania, pe ultimul loc

uniunea europeana ucraina, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina mai multe state europene au creat mecanisme de ajutor pentru a susține rezistența împotriva Rusiei. Occidentul s-a unit în fața pericolului rusesc, însă statele care au investit cel mai mult sub forma de ajutoare raportate la PIB sunt cele mici, din regiunea Baltică.

Conform unei analize realizate de Finbold Estonia este țara europeană care a investit cel mai mult în ajutorarea Ucrainei ca procent din produsul intern brut. Între 4 ianuarie și 10 mai 2022, Estonia a trimis ajutoare în Ucraina în valoare de 0,81% din PIB. Următoarea țară în clasament este Letonia, cu ajutoare în valoare de 0,72% din PIB, iar pe locul trei este Polonia, cu 0,46% din PIB.


Ajutoarele asumate de SUA, cele mai considerabile pachete de susținere a Ucrainei în timp de război, cu un buget de peste 40 miliarde de dolari aprobat de Congres, reprezintă doar 0,2% din PIB-ul țării. Lituania este următorul stat după procentul din PIB acordat sub forma de ajutoare – 0,2%. Germania, în analiza celor de la Finbold, este statul membru din UE care a acordat cele mai mici ajutoare raportate pe PIB, de dolar 0,06%, de 13 ori mai puțin decât Estonia. Datele au fost culese de pe platforma de suport a Ucrainei, Kiel Institute for The World Economy.

Până la momentul actual, conform sursei citate, majoritatea ajutoarelor au venit din SUA, în valoare de peste 40 de miliarde de dolari, mare parte suport cu echipamente militare. După urmează Marea Britanie, cu un pachet de aproape 5 miliarde de dolari, Uniunea Europeană prin Comisie și Consiliu, cu aproape 5 miliarde de dolari, apoi Polonia, germania, Franța, Canada, Italia, etc.

„Fluxul semnificativ de ajutoare către Ucraina face parte din recunoașterea donatorilor a faptului că războiul poate avea consecințe asupra regiunii și poate chiar în alte părți ale globului fără ajutorul lor. Cu toate acestea, de interes va fi sustenabilitatea ajutorului pe termen lung, mai ales în absența legislației interne și având în vedere că sprijinul consumă din PIB-ul al donatorilor”, se menționează în analiză.

Studiul precizează și faptul că Statele Unite ale Americii au acordat cele mai semnificative ajutoare pentru Ucraina, majoritatea dintre ele aprobate și acceptate în ultima lună. Europa, pe de altă parte, a acordat ajutoare semnificative în prima parte a războiului, iar acum, întârzie cu anunțarea unui plan categoric, mai mare, de suport al țării aflate în război.