Infofinanciar > Lumea la zi > Regiunea Donbas din estul Ucrainei este posibil să fie ocupată complet de ruși. Boris Johnson: „Forțele ruse fac progrese lente, dar palpabile!”
Lumea la zi

Regiunea Donbas din estul Ucrainei este posibil să fie ocupată complet de ruși. Boris Johnson: „Forțele ruse fac progrese lente, dar palpabile!”

boris johnson
sursa nytimes.com

Occidentalii nu ar trebui să se lase pradă unui sentiment de falsă siguranță, după ce forțele Kievului, „cu un eroism incredibil”, i-au respins pe ruși din împrejurimile capitalei ucrainene, avertizează prim-ministrul Marii Britanii. 

Acesta declară că sunt nevoie de mai multe arme în Ucraina, inclusiv sisteme lansatoare de rachete multiple cu rază lungă. Cere occidentalilor să nu se lase păcăliți de puținele reușite pe care ucrainieni le au până în momentul de față. „Mi-e teamă că Putin, cu un mare preț pentru el și pentru armata rusă, continuă să își croiască drum prin Donbas. El continuă să facă progrese graduale, lent, dar mă tem că sunt progrese palpabile și, prin urmare, este absolut vital să continuăm să-i sprijinim militar pe ucraineni.”

 Optimismul față de situația din Donbas a făcut loc unui ton mai pesimist sau mai realist

După ce al doilea cel mai mare oraș din Ucraina a fost atacat cu rachete joi, au ajuns alte informații cum că Dnipro ar fi fost următoarea țintă. Armata rusă a distrus tot ce i-a stat în cale cu tirurile lansate. Ghennadi Korban, șeful centrului de apărare teritorială, a declarat că zece persoane au fost ucise și alte până la 5 au fost rănite în urma loviturilor cu rachete rusești efectuate împotriva unei baze a Gărzii Naționale din district.

Informații din partea unui oficial ucrainean spun că rachetele au fost lansate din regiunea rusă Rostov. 

Joe Inwood, corespondentul BBC la Kiev, transmite că mesajele oficiale ucrainene s-au schimbat în ultimele săptămâni: optimismul față de situația din Donbas a făcut loc unui ton mai pesimist sau mai realist. Schimbarea vine pe fondul atacurilor intense ale rușilor, mai ales asupra orașelor Severodonețk și Lîsîceansk, unde trupele Moscovei încearcă să-i prindă în încercuire pe combatanții forțelor de apărare, după un model care a funcționat la Mariupol, confrom Antena 3