Infofinanciar > Info > Studenții cer majorarea burselor în contextul inflației
Info

Studenții cer majorarea burselor în contextul inflației

studenti, sursa foto unsplash
sursa foto unsplash

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis un comunicat de presă prin care cere ministerului Educației creșterea subvenției pentru burse. Conform președintelui organizației, dacă nu va avea loc o creștere a cuantumului, unii studenți vor ajunge într-o „dificultate majoră de a-și continua studiile”.

„Cu o inflație de aproximativ 10% și fără actualizări ale subvenției de burse de mai bine de 5 ani, studenții se află într-o situație dramatică la revenirea din pandemie. Cu cât Guvernul întârzie adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să crească cuantumul subvenției pentru burse, cu atât discrepanța dintre bursă și cheltuielile pe care, conform legii, ar trebui să le acopere se va majora, iar studenții se vor afla într-o dificultate majoră de a-și continua studiile, în timp ce alții vor fi îndepărtați de la șansa de a accesa învățământul superior” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Organizația susține faptul că din cauza inflației ridicate, de peste 10%, posibilitățile studenților de a se susține financiar prin intermediul burselor este aproape imposibilă. Acum, de când unele facultăți au impus reluarea cursurilor online, mii de studenți au trebuit să-și găsească în cămine cazare la jumătatea semestrului. Acestea sunt cheltuieli noi pe care mulți dintre ei nu și le permit, iar în cazurile fericite, de studenți cu burse, sumele nu sunt suficiente pentru minimul necesar.

Inflația și criza prețurilor, de nesuportat pentru studenți

„Potrivit raportului INS din luna martie, inflația a ajuns la 10,2%, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat la produsele alimentare și la prețul gazelor, costuri pe care o mare parte dintre studenți le achită în mod regulat. Nevoia de actualizare a subvențiilor oferite de stat este evidentă, numeroase alte facilități, precum și salariul minim, fiind actualizate în raport cu inflația (salariul minim a beneficiat de o creștere de 10,9% față de nivelul din 2021). În schimb, studenții au fost complet uitați, valoarea subvenției nefiind modificată, necrescând din 2017 și aflându-se în acest punct la o distanță astronomică de necesitățile studenților”, precizează reprezentanții ANOSR.

În lege se stipulează că bursele au scopul de a acoperi cheltuielile minime de masă și cazare. Conform calculelor realizate de ANOSR, cuantumul minim al burselor trebuia să crească de la 580 de lei la 840 de lei în 2021 pentru ca aceste cheltuieli să poată fi suportate de studenți. „Consiliul Național al Învățământului Superior a stabilit creșterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca în 2022 statisticile să arate că acesta ar trebui să crească la 780 lei. Fără o creștere a subvenției pentru burse, însă, bursele nu s-au majorat în cvasimajoritatea universităților din România”, se precizează în comunicatul ANOSR.

Studenții se mai plâng și de faptul că în planul „Sprijin pentru România”, lansat de Guvern pentru asistență în domeniile sociale, sunt ignorați din nou la capitolul ajutoare. Singura măsură propusă este crearea unei facilități de creditare pentru studenți, subiect care a mai apărut în spațiul public și în trecut însă nu a depășit niciodată faza de idee.

România se află printre statele membre ale Uniunii Europene care investesc cel mai puțin, în medie, pentru fiecare student. Totodată, este penultima la cheltuieli publice per student, în condițiile în care tinerii români se află printre cei mai defavorizați, cu probleme financiare, din Europa.