Lumea la zi

,,Bomba murdară”, în atenția AIEA! Vladimir Putin acuză Ucraina ca a șters urmele unei astfel de arme

AIEA Sursa foto Revista 22
Sursa foto: Revista 22

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va avea în vedere să viziteze două obiective ucrainene în decursul acestestei săptămâni, la cererea Kievului, conform unui comunicat. Președintele rus, Vladimir Putin, susține că deja Ucraina a șters urmele unei ,,bombe murdare”.

„Inspectorii vor efectua o verificare independentă (…) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear”, a declarat joi directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi. El urmează să convoace întreg Consiliul de Securitate al ONU în această după-amiază, într-o sesiune cu ușile închise.

Ce este bomba murdară?

Bombele murdare sunt concepute pentru a răspândi deșeuri toxice, nu pentru explozii atomice care să distrugă orașele. Ele sunt extrem de toxice și sunt catalogate de experți drept arme teroriste, întrucât ele vizează efectiv vătămarea oamenilor, prin materialele radioactive care se diseminează în praf în momentul exploziei.

Totuși, experții spun că impactul asupra sănătății ar fi destul de limitat pentru că oamenii ar avea timp să fugă din calea radiațiilor, înainte ca acestea să se răspândească în tot orașul.

O bombă cu cesiu radioactiv ar putea necesita evacuarea imediată a oamenilor pe o distanță de câteva blocuri, iar zona ar rămâne nesigură până la 10 ani.

Cum a început scandalul bombei murdare?

Pro-rușii au pornit ipoteza conform căreia Ucraina ar deține o ,,bombă murdară” pe care o poate lansa din moment în moment.

Moscova este convinsă că armata de la Kiev va face un astfel de atac, ulterior dând vina pe Rusia. „Scopul provocării ar fi acela de a acuza Rusia de utilizarea unei arme de distrugere în masă în teatrul militar ucrainean și, prin aceasta, de a lansa o puternică campanie antirusească în lume, menită să submineze încrederea în Kremlin”, a declarat șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale Rusiei, generalul-locotenent Igor Kirillov.

Răspunsul din partea Occidentului

SUA, Marea Britanie și Franța nu au dat crezare acuzațiilor lui Vladimir Putin și din contră, au avertizat Moscova să înceteze cu acuzațiile lipsite de transparență.

Volodimir Zelenski, a subliniat că Moscova ar putea folosi acuzațiile drept cortină pentru planurile unui atac similar: „Dacă Rusia sună și spune că Ucraina se presupune că pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate astea”, după cum citează reuters.com.

AIEA a anunțat că va efectua diverse inspecții în decursul acestei săptămâni, fără a intra în detalii. În urmă cu ceva timp, Vladimir Putin a cerut o misiune ,,cât mai curând posibil”.