Infofinanciar > Lumea la zi > Liderul cecen Kadîrov în cere lui Putin să folosească arma nucleară! Solicită retrogradarea unui general rus
Lumea la zi

Liderul cecen Kadîrov în cere lui Putin să folosească arma nucleară! Solicită retrogradarea unui general rus

Ramzan Kadîrov și Vladimir Putin - sursa foto - bzi.ro
Foto: bzi.ro

Pierderea orașului strategic Liman de către ruși l-a readuc în lumina reflectoarele pe liderul cecen Ramzan Kadîrov. Acesta îi cere lui Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva soldaților ucraineni din regiunea Donețk, unde se află și orașul Liman, recucerit de Kiev.

Situația este cu atât mai ciudată cu cât regiunea Donețk a fost alipită Rusiei vineri. Mutarea lui Putin a fost sărbătorită de ruși în Piața Roșie. La numai o zi după sărbătoare, armata rusă a pierdut orașul strategic Liman.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament scăzut în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă.

Cere măsuri drastice

După ce Rusia a confirmat pierderea bastionului său de la Liman, în estul Ucrainei, Kadîrov i-a criticat pe comandanţi pentru eşecurile lor şi a scris pe Telegram: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marţiale în zonele de frontieră şi utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.

Conducătorul Ceceniei este un susţinător al războiului din Ucraina, forţele cecene făcând parte din avangarda armatei ruse de acolo. Kadîrov este un apropiat al lui Putin, care l-a numit la conducerea Ceceniei în 2007, pe când avea doar 31 de ani.

În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forţelor ruseşti care luptă la Lyman, drept o „mediocritate” şi a sugerat ca acesta să fie retrogradat.

Kadîrov îl poate înlocui pe Putin

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă o retragere din Lyman, un bastion important şi un centru logistic pentru forţele ruseşti din regiunea ucraineană Doneţk.

Kadîrov nu este la prima primul mesaj grav lansat în spațiul public. El a cerut în mai multe rânduri președintelui Vladimir Putin mai multă duritate în războiul din Ucraina. De asemenea, liderul cecen a amenințat de mai multe ori că urmează al treilea război mondial dacă Occidentul nu încetează să susțină Ucraina.

Chiar dacă este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, într-o analiză realizată de Politico în urmă cu câteva zile, Kadîrov este văzut printre cei 12 potențiali lideri care îl pot înlocui pe actualul președinte rus. Despre înlocuirea lui Putin de la Kremlin se vorbește intens încă de la începutul războiului, iar contraofensiva ucraineană a crescut intensitatea cu care se discută despre acest scenariu.