Infofinanciar > Lumea la zi > Statul vrea să vândă Kazahstanului 26,7% din acțiunile Rompetrol! Câți bani câștigă România
Lumea la zi

Statul vrea să vândă Kazahstanului 26,7% din acțiunile Rompetrol! Câți bani câștigă România

Stație Rompetrol
Sursă foto: Economica

Ministerul Energiei și-a propus să vândă un procent semnificativ din participația deținută în numele statului român (de 44,7%) din capitalul Rompetrol Rafinare. Astfel, instituția vrea să scoată la licitație 26,7% din acțiunile companiei petroliere.

Procesul de privatizare a celor 26,7% de procente din totalul de 44,7% din Rompetrol a fost început de Ministerul Energiei în anul 2015. Acesta prevede vânzarea la licitație a participației la un preț de cel puțin de 200 milioane dolari.

În anii 2016, 2017, 2018, 2019 și 2022, ministerul și-a bugetat venituri din cedarea acestei dețineri, însă fără ca vânzarea să aibă loc.

De altfel, în 2019, instituția a atribuit chiar un contract de consultanță pentru efectuarea vânzării. Însă, ulterior, procedura a fost anulată de o instanță de judecată, în urma unei contestații.

Ce bani speră să ia Ministerul Energiei

De pe urma tranzacției din acest an, reprezentanții Ministerului Energiei speră să încaseze 1,016 miliarde lei, cu condiția existenței unui „context legislativ adecvat″, scrie Profit.

Ideea de vânzare a 26,7% din capitalul Rompetrol face parte dintr-o înțelegere din 2013 pe care Guvernul României a stabilit-o cu KazMunayGas, care este acționarul majoritar al Rompetrol Rafinare.

Astfel, în acord este prevăzută vânzarea acestei participații cu prioritate către kazahi. De asemenea, în înțelegere s-a mai hotărât ca partea din Kazahstan să creeze, în cel mai scurt timp, un fond de investiții în valoare de un miliard de dolari pentru investiții în energia din România (acesta a fost creat deja).

Profituri impresionante pentru Rompetrol

Conform mai multor date financiare, Rompetrol Rafinare a obținut în primele 9 luni ale anului 2022 un profit net de peste 161 milioane dolari. Acest „boom” vine după ce, în 2021, compania a înregistrat, în aceeași perioadă de timp, pierderi de 57,8 milioane dolari.

Mai multe publicații din Kazahstan au anunțat că vizita efectuată luna trecută de președintele Consiliului Director al KazMunayGas (KMG), Magzum Myrzagaliyev, în București a avut ca rol „negocierea cu înalți oficiali români pe tema consecințelor deciziei Guvernului din luna decembrie de a sechestra o parte din profiturile companiilor energetice care își desfășoară activitatea în România″. Acest proces se va desfășura în baza unui Regulament adoptat de UE în toamna anului trecut, care reglementează „contribuția de solidaritate″.

A revenit la capacitatea optimă

Rafinăria Petromidia Năvodari a revenit acum o săptămână la capacitatea operațională optimă, în urma finalizării cu succes a operațiunilor tehnologice programate de Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol).

„Finalizarea lucrărilor ne permite să asigurăm un grad optim de utilizare a capacității de rafinare pentru restul anului, în sprijinul obiectivelor de producție planificate. Astfel, ne aliniem la strategia generală, care vizează creșterea eficienței și a performanței operaționale, cu respectarea tuturor normelor de siguranță”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare, scrie The Diplomat.

Printre principalele operațiuni desfășurate se numără curățarea echipamentelor utilizate în prelucrarea avansată a reziduurilor de distilare a țițeiului, respectiv schimbarea și regenerarea catalizatorilor utilizați în producția de benzină.

Aceste măsuri proactive luate de specialiștii rafinăriei Navodari au ca scop creșterea eficienței energetice a unităților din fluxul operațional, precum și reducerea constantă a emisiilor de dioxid de carbon.

După finalizarea lucrărilor propriu-zise, care au durat aproximativ șapte zile, instalațiile au revenit la un flux optim de prelucrare a țițeiului și a produselor semifinite. Astfel, cantitatea medie de materie primă procesată este în prezent de aproximativ 15.000 de tone pe zi.