Infofinanciar > Info > Statul vine cu noi controale pe capul românilor. Ce trebuie să faceți dacă primiți antenționări din partea ANAF
Info

Statul vine cu noi controale pe capul românilor. Ce trebuie să faceți dacă primiți antenționări din partea ANAF

Cod fiscal, Sursă foto: Radio România Oltenia Craiova
FOTO: Radioa România Oltenia

Ministerul Finanțelor depune toate eforturile pentru a crește valoarea veniturilor la bugetul de Stat, în situația în care suma veniturilor încasate este mai mică decât estimarea Guvernului cu 5%.

În  aceste condiții, pe partea de ajustare a Codului de Procedură Fiscală, Ministerul de Finanțe va opera modificări considerabile în privința eșalonării datoriilor către stat, mai ales în procedură simplificată, în timp ce, pe zona de colectare efectivă, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va impune un plan operativ de acțiune prin care va demara mai multe controale pe segmentele cu evaziune ridicată.

Mesajul transmis de ANAF

Primul demers pe care îl face ANAF constă în informarea contribuabililor cu mesaje precum ”Atenționare” sau ”Impulsionare” prin care îi înștiințează că pentru a evita sancțiuni sau impuneri este necesar să depună declarațiile fiscale până la data scadentă.

Eșalonarea simplificată, fiind de altfel și cea mai modificată, reprezintă un mecanism introdus de Finanțe, în perioada COVID-ului, pentru a sprijini firmele care beneficiaseră de facilitatea de amânare a plății taxelor să revină treptat în regimul de achitare a dărilor către stat.

Cu toate că 5% sub program nu reprezintă o situație gravă, acest decalaj generează o anumită preocupare în rândul autorităților, deoarece România este procedură de deficit excesiv (mecanism administrat de Către Comisia Europeană) și trebuie să micșoreze deficitul bugetar la 4,4% din PIB până la finalul acestui an de la 5,745 cash 6% ESA anul trecut.

Plata accizelor nu va mai putea fi eșalonată

Conform informațiilor oferite de Profit.ro, una dintre modificările fiscale prevede ca restanțele către stat, mai ales accizele nu vor mai putea fi eșalonate, nici prin procedură simplificată și nici prin eșalonare clasică. Mecanismul de eșalonare simplificată, în limita permisibilității, vor fi excluse restanțelele rezultate din stopaj la sursă și din taxe neachitate pentru jocuri de noroc.

Profit.ro informează că o altă măsură pe care doresc să o adopte Guvernanții constă în dublarea dobânzii pe care firmele o plătesc la eșalonarea simplificată. Dobânda a fost stabilită odată cu mecanismul, în pandemie, moment la care statul a încercat să susțină mediul de afaceri.

În momentul de față, dobânda de 0,01% pe zi, 3,64% pe an a mecanismului de eșalonare simplificată este considerată extrem de mică, prin urmare rata dobânzii va crește la 0,02% adică 7,3% pe an.

LA nivelul de 3,64% pe an la mecanismul de eșalonare, acest instrument poate fi abuziv, în condițiile în care permite o sursă de finanțare mult mai mică decât la orice credit bancar.

Mai mulți contribuabili au fost înștiințați în acst de către ANAF, prim mail sau mesaje cu titlul de ”Atenționare” sau ”Impulsionare”, în care li se atrage atenția în privința depunerii declarațiilor fiscale dar și asupra faptului că nerespectarea datei de plată atrage după sine sancțiuni și impuneri din partea ANAF, potrivit profit.ro.