Infofinanciar > Info > Statul a crescut primele din programul Rabla Plus. Se dau cu 3.000 de lei mai mult
Info

Statul a crescut primele din programul Rabla Plus. Se dau cu 3.000 de lei mai mult

programul rabla ofera bani, Sursa foto: Romaniatv.ro
FOTO:romaniatv.net

Anunț mare pentru românii care au în plan să-și cumpere un autoturism nou. Ministerul Mediului a precizat că noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2023 au fost publicate în Monitorul Oficial al României.

Astfel, din 24 martie 2023 ora 10, atât persoanele fizice cât și entitățile juridice se pot îndrepta spre producătorii autorizați pentru completarea formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Pe 24 martie se dă startul la Programul Rabla Clasic și Plus

„Începând de vineri, 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programme”, a transmis ministerul Mediului.

De asemenea, aceeași sursă adaugă faptul că persoanele juridice care doresc să se înscrie în cadrul programelor amintite au la dispoziție aplicația mobilă pusă la dispoziție de AFM, pe care o pot utiliza începând de joi, 23.03.2023, însă, doar pentru a crea conturile de utilizator.

Finanțarea se va face în funcție de sumele disponibile, în două etape. Prima va fi organizată în 24 martie-30 iunie 2023, după cum urmează:

Rabla Clasic:

persoane juridice – 130.000.000 de lei

persoane fizice – 235.000.000 de lei

UAT-uri și instituții publice (Unități administrativ teritoriale) – 27.000.000

Pentru programul Rabla Plus:

persoane juridice – 200.000.000 lei

persoane fizice-300.000.000 de lei

UAT-uri și instituții publice – 46.000.000 de lei.

Au crescut primele de casare

Însă, trebuie precizat că ministerul Mediului a efectuat o serie de modificări. De exemplu, în cadrul Programului Rabla Clasic, suma alocată a fost majorată de la 7.000 de lei la 10.000 de lei în cazul predării a două autovehicule ieșite din uz.

De asemenea, solicitanții trebuie să aibă în vedere faptul că la prima de casare se pot adăuga o serie de ecobonusuri după cum urmează:

„ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară. În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat.

Bugetul total pentru programele Rabla Plus și Clasic un miliard patru sute

Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate”, potrivit realitatea.net.

În privința cuantumului de finanțare acesta este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou, electric sau a unui autoturism neuzat cu pilă de combustie cu hidrogen. Se alocă 26.000 e leo pentru un autovehicul din categoria electric hibrid plug-in, excepție fac motocicletele care generează maxim 80g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;

De asemenea, se alocă 54.000 de lei pentru un autoturism nou în totalitate electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80g CO2/km în sistem WTLP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăuga un ecobonus de 1.500 lei.

În altă ordine de idei, statul asigură o finanțare de  26.000 de lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice, la care se poate adăuga un supliment de 1.500 de lei în situația în care se casează un autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3. Bugetul alocat este 560 de milioane de lei pentru Rabla Clasic respectiv 780 de milioane de lei pentru Rabla Plus.