Infofinanciar > Info > 15.000 de lei pentru fiecare român! Banii vin de la Ministerul Mediului și nu pot fi folosiți decât într-un singur fel
Info

15.000 de lei pentru fiecare român! Banii vin de la Ministerul Mediului și nu pot fi folosiți decât într-un singur fel

bani pentru angajatii la stat
sursa foto stiridecluj.ro

Ministerul Mediului a alocat fonduri în valoare de 70 de milioane de lei pentru ridicarea unor graduri electrificate în localitățile afectate de o populație mare de urși, cât și pentru montarea altor dispozitive care să ajute la înlăturarea animalelor sălbatice din spațiile locuite de oameni.

Fondurile de 70 de milioane de lei alocate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sunt dedicate atât persoanelor fizice cât și autorităților locale. Gardurile electrificate ajută extrem de mult cu stăpânirea animalelor sălbatice, așa cum au dovedit cele amenajat deja în localitatea Băile Tușnad, unde, în urmă cu trei ani, urșii frecventau des zona și puneau în pericol comunitățile omenești.

În Tușnad, 60% din gospodării sunt împrejmuite cu garduri electrificate. Autoritățile locale au montat astfel de dispozitive și în jurul tomberoanelor din apropierea caselor și blocurilor. Dat fiind faptul că aceste garduri au dat dovadă de efectivitate, exemplul ar trebui urmat și în alte orașe ale țării din zona montană, unde animalele ajung des, precum în Câmpina sau Sinaia din județul Prahova.

Ce acte sunt necesare pentru primirea fondurilor necesare achiziționării de garduri

Doritorii, atât persoanele fizice cât și localitățile în sine, trebuie să depună mai întâi o tonă de acte necesare, cât și o declarație pe propria răspundere din care să se reiasă motivul pentru care au nevoie de gardurile electrificate. Sumele care se pot acorda fiecărei persoane fizice în parte pot ajunge la 15.000 de lei.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, îndeamnă românii să folosească fondurile pentru a se apăra împotriva nimalelor sălbatice care le pun în pericol siguranța din jurul caselor. „Să aplice! Să trimită cereri de finanțare, să solicite sprijinul. În cazul în care fondurile nu vor fi suficiente atunci cu siguranță vom suplimenta bugetul. Perioada de depunere o să fie în luna aprilie”, a declarat Tanczos.

Finanțarea programului este nerambursabilă, iar ministrul Mediului susține că dacă va exista interes va continua și în anii următori, informează Observatorul de Brașov.

Populația urșilor din România, cea mai mare de pe continentul european

După Rusia, țara noastră găzduiește cei mai mulți urși din Europa și este pe primul loc în contextul populației de pe continent. Aproximativ 6.700 de urși bruni trăiesc în pădurile munților Carpați din România, aproape jumătate din toți urșii aflați pe continentul european, în număr de 18.000.

„În funcție de anotimp şi vârstă, blana ursului variază de la cafeniu-curat, cafeniu-galben sau cafeniu roşcat, până aproape la negru. Puii și urșii tineri poartă de obicei un guler alb îngust în jurul gâtului. Pe toți îi întâlnim de-a lungul întregului lanţ carpatic, prin păduri întinse şi dese. Atunci când nu e atras de om în zonele rezidențiale, ursul preferă zonele cât mai puţin umblate și liniştite. Mediul său de viaţă cuprinde stâncării sau mari doborâturi de vânt în arborete în care să-şi poată amenaja uşor bârlogul.

Ursul este un animal cu o capacitate deosebită de adaptare la mediu, ajutat de două supersimțuri – cel al auzului și cel olfactiv. E capabil să detecteze sunete foarte fine, între 16 și 20 de hertzi, și ne poate auzi chiar și de la 300 de metri”, informează WWF.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.