Infofinanciar > Lumea la zi > Statele Europene încep să resimtă efectele războiului. Armata germană este într-o stare mai proastă decât înaintea invaziei din Ucraina
Lumea la zi

Statele Europene încep să resimtă efectele războiului. Armata germană este într-o stare mai proastă decât înaintea invaziei din Ucraina

trupe militare germane; sursă foto: ziuanews.ro
FOTO:ziuanews.ro

Armata germană se confruntă cu un deficit de arme și echipamente mai mare decât înaintea invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat marți, în raportul său anual, comisarul parlamentar pentru forțele armate, Eva Hoegl.

„Bundeswehr-ul (armata Germaniei) are prea puțin din toate și are și mai puțin de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022″, a adăugat Eva Hoegl, care acționează ca avocat pentru drepturile trupelor.

Armata Germaniei se află într-o stare precară

Oficialul german a denunțat faptul că guvernul întârzie nu doar în cheltuirea fondului special de 100 de miliarde de euro creat anul trecut pentru a readuce forțele la nivelul de funcționare, ci și în refacerea stocurilor militare după ce a trimis în grabă arme Kievului.

„Trupele noastre salută sprijinul acordat Ucrainei, deși se fac găuri mari atunci când obuziere, lansatoare multiple de rachete sau tancuri Leopard sunt predate Kievului”, a declarat Hoegl, cerând ca armele să fie livrate cât mai rapid. Trebuie să fie clar că, în momentul în care (un obuzier) este predat Ucrainei, trebuie lansat procesul de comandă a unui înlocuitor”, a explicat Eva Hoegl.

De asemenea, aceasta a îndemnat oficialii să accelereze modernizarea cazărmilor pe care le-a descris ca fiind într-o stare rușinoasă în toată țara, criticând lipsa toaletelor funcționale, a dușurilor curate și a Wifi. Ea a estimat nevoile de investiții pentru modernizarea infrastructurii la 50 de miliarde de euro în total. La doar câteva zile după invazia Rusiei, Scholz a părut să renege aproape cinci decenii de politică a Partidului Social Democrat. În cadrul unei sesiuni speciale a Bundestagului (Parlamentul Germaniei) , cancelarul a anunțat o „schimbare radicală”.

Joe Biden: Germania a „făcut un pas înainte”

Această schimbare va inversa o jumătate de secol de reținere, a proclamat el, prin revizuirea unei armate lipsită de putere, prin trimiterea de arme Ucrainei și prin încetarea dependenței energetice a Germaniei de Rusia. Olaf Scholz a prezentat decizia sa tardivă de a trimite tancuri ca fiind cea mai recentă dovadă a acestei revoluții.

În aceste condiții, președintele american Joe Biden a declarat că Germania a „făcut un pas înainte”. În decurs de un an, Berlinul a renunțat la insistența sa de a trimite doar căști, devenind al doilea mare furnizor de arme și muniții pentru a ajuta apărarea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. În timpul primei vizitei lui Scholz la Casa Albă de la invazia din Ucraina, care a avut loc săptămâna trecută, Biden a lăudat „sprijinul profund al Germaniei cu privire la Ucraina”.

Cele 100 de miliarde de euro pe care Scholz a promis să le cheltuiască pentru modernizarea armatei rămân un fel de iluzorii. Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a afirmat recent că a moștenit o armată în stare mai proastă decât era înainte de promisiunea lui Scholz. Cu câteva săptămâni mai devreme, Eva Hoegl, aliat politic al lui Scholz, a insistat public că „ar fi nevoie de 300 de miliarde de euro pentru a face schimbări semnificative în Bundeswehr”, informează warontherocks.com.