Infofinanciar > Info > Spectacol nuclear în Coreea de Nord, defilare militară în toiul nopții! Kim Jong-un, alături de fiica sa pe podium
Info

Spectacol nuclear în Coreea de Nord, defilare militară în toiul nopții! Kim Jong-un, alături de fiica sa pe podium

sursa foto BBC
sursa foto BBC

Coreea de Nord a prezentat cel mai mare număr de rachete balistice intercontinentale (ICBM), un număr despre care analiștii spun că ar putea pune la încercare sistemul de apărare al SUA.

Aproximativ o duzină de rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acțiune au fost prezentate în cadrul paradei militare de miercuri din Coreea de Nord. Liderul Kim Jong-un a fost văzut la parada de la miezul nopții cu fiica sa cea mică ridicată lângă el. Apariția lui Kim Ju-ae a alimentat speculațiile potrivit cărora aceasta ar fi poziționată drept succesoare.

Armele nucleare au fost prezentate populației într-o nouă defilare, de data aceasta în toiul nopții, sursă foto BBC

Armele nucleare au fost prezentate populației într-o nouă defilare, de data aceasta în toiul nopții, sursă foto BBC

Numărul de rachete cu rază lungă de acțiune prezentate în timpul paradei a stârnit îngrijorare. Analiștii spun că un astfel de număr de rachete, care, teoretic, pot atinge continentul american, ar putea copleși apărarea nucleară a SUA dacă fiecare rachetă ar avea la bord mai multe capete de război. Presa nord-coreeană nu a oferit detalii, dar a declarat că un astfel de arsenal demonstrează „puternicele capacități de descurajare a războiului și de contraatac” ale țării. Imaginile publicate joi dimineață de mass-media nord-coreeană păreau să arate mai mult de o duzină de rachete balistice intercontinentale rulând prin piața centrală din Pyongyang, însoțite de o armată de soldați pe jos.

Unii analiști nord-coreeni au declarat că spectacolul a inclus, de asemenea, un nou lansator ICBM care părea să fie proiectat pentru a găzdui o rachetă cu combustibil solid.

Rachetele cu combustibil solid pot fi lansate mai rapid decât cele cu combustibil lichid, care sunt greu de apărat. Cu toate acestea, regimul lui Kim nu a testat niciodată cu succes rachete cu combustibil solid cu rază lungă de acțiune. „Acesta este unul dintre obiectivele majore de modernizare nucleară ale Coreei de Nord”, a declarat Ankit Panda, specialist în politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace. „Ar trebui să ne așteptăm să vedem primele teste de zbor ale rachetelor cu combustibil solid cu rază mai lungă de acțiune în lunile următoare”, a declarat el pentru BBC.

Provocarea extinderii producției de rachete a Coreei de Nord pentru SUA

Panda a adăugat că extinderea arsenalului de rachete balistice intercontinentale al Coreei de Nord prezintă potențial „provocări serioase în materie de planificare militară” pentru SUA în cazul unui conflict, deoarece ar fi dificil pentru americani să găsească și să distrugă toate rachetele balistice intercontinentale mobile ale Pyongyang-ului.

Parada are loc după un an record de teste de rachete efectuate de  Coreea de Nord, încălcând sancțiunile economice ale ONU. Acest lucru a dus la mai multe explozii de tensiuni în peninsula coreeană. Agenția centrală de știri coreeană a raportat că parada a subliniat capacitatea țării de a-și înfrunta inamicii „bombă cu bombă, confruntare cu confruntare”. Imaginile publicate l-au arătat pe Kim îmbrăcat într-o haină neagră și o fedora inspectând rânduri de soldați care țineau baionete și salutând în timp ce trupe și unități de rachete defilau. De asemenea, el a fost fotografiat observând parada de la un balcon, cu Ju-ae lângă el.

Aparițiile tot mai dese ale fiicei lui Kim

Ridicarea în rang a lui Ju-ae, despre care se crede că are aproximativ 10 ani, a fost un alt punct cheie de discuție pentru observatori. Fotografiile din mass-media de stat au arătat-o în centrul atenției la un banchet de dinaintea paradei cu liderii militari, unde a fost așezată în centru, între Kim și soția sa Ri Sol Ju, un loc acordat de obicei tatălui mamei.

Kim Jon Un și Kim Ju Ae, unul lângă altul la masă, cu 4 generali coreeni în spate, Sursă CNN
Kim Jong-un și Kim Ju Ae, unul lângă altul la masă, cu 4 generali coreeni în spate, Sursă CNN

Trioul a fost fotografiat zâmbind și flancat de comandanți militari de top. De asemenea, Ri a fost văzută purtând un colier cu un pandantiv în formă de Hwasong-17 ICBM, cea mai mare rachetă nord-coreeană, care a fost testată anul trecut. În timp ce unii analiști spun că acest lucru o indică pe Ju-ae drept moștenitoarea aparentă a lui Kim, alții spun că statul ar putea să îl prezinte pe liderul nord-coreean ca pe un „familist”.

„Includerea fiicei lui Kim în banchet a fost greu de ratat. Propagandiștii statului nord-coreean încearcă în mod clar să îl prezinte pe Kim Jong-un ca pe un familist, dar excluderea celeilalte fiice despre care se vorbește că ar exista lasă semne de întrebare”, a declarat Martyn Williams, cercetător senior la Stimson Center, care se ocupă de Coreea de Nord. Kim Jong-un ar avea cel puțin trei copii, inclusiv un fiu mai mare și o fiică mai mică. Se crede că Ju-ae ar fi al doilea copil al său. Ea și-a făcut prima apariție în public abia în urmă cu trei luni, în noiembrie, când tatăl ei a dus-o la lansarea unui important tir ICBM.

În timp ce poziționarea succesiunii ar putea fi în cele din urmă cazul, este „prea devreme” pentru a ajunge la această concluzie, a declarat dl Williams pentru BBC. Panda a declarat că proeminența lui Ju-ae din ultimele luni ar putea indica faptul că Kim se așteaptă ca întreprinderea nucleară a țării sale să devină o afacere multigenerațională.