Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Sud se pregătește de ripostă. Președintele sud-coreean amenință cu anularea pactului cu Kim Jong Un
Lumea la zi

Coreea de Sud se pregătește de ripostă. Președintele sud-coreean amenință cu anularea pactului cu Kim Jong Un

Dronă
Sursa foto: C4ISRNET

După recenta incursiune a cinci drone militare nord-coreene în spațiul aerian al Seulului, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a amenințat cu încetarea pactului militar intercoreean și a cerut armatei să ia dezvolte capacități de ripostă.

Yoon Suk-yeol este decis să anuleze pactul militar încheiat în 2018 cu Coreea de Nord, dacă aceasta va îi va încălca din nou spațiul aerian. Declarația survine la scurt timp după ce cinci drone militare nord-coreene au violat spațiul aerian al Seulului.

Ce presupune anularea pactului militar intercoreean

Acordul de acum cinci ani a fost încheiat de fostul președinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, și Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord. Pactul prevede încetarea actelor ostile la zona de graniță, crearea unei zone de interdicție aeriană și eliminarea minelor și a posturilor de pază din zona demilitarizată. Anularea pactului ar însemna revenirea la toate măsurile de protecție anterioare, dar și realizarea de manevre și exerciții în zona demilitarizată, precum și difuzarea de emisiuni de propagandă peste graniță – acțiuni care au generat reacții dure din partea Pyongyangului.

Analiștii politici apreciază că avertismentul președintelui sud-coreean este unul cât se poate de serios având în vedere că Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în mai 2022, și-a asumat oficial adoptarea unei atitudini mai dure față de regimul de la Pyongyang. De altfel, încă din timpul campaniei electorale de anul trecut, Yoon Suk-yeol a acuzat Coreea de Nord că, prin lansarea de rachete balistice, a încălcat în mod repetat acordul și că riscul anulării pactului este cât se poate de real. După preluarea mandatului, actualul președinte a declarat că soarta pactului depinde doar de deciziile lui Kim Jong Un.

Armata sud-coreeană se pregătește să riposteze

Președintele sud-coreean a solicitat în mod public Ministerului Apărării să dezvolte o „capacitate de răspuns copleșitoare“ la acțiunile Coreei de Nord și care să „depășească nivelurile proporționale“. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Yoon Suk-yeol „a instruit biroul de securitate națională să ia în considerare suspendarea valabilității acordului militar în cazul în care Coreea de Nord organizează o altă provocare care invadează teritoriul nostru“. Președintele a criticat armata pentru modul în care a gestionat incidentul cu dronele nord-coreene și a solicitat ca forțele de apărare să fie pregătite să riposteze, chiar dacă acest lucru va genera riscul unei escaladări a situației.

Pentru a-și consolida capacitatea de apărare și ripostă, Ministerul Apărării a primit sarcina de a crea o unitate de drone capabilă să realizeze misiuni de supraveghere, recunoaștere și război electronic. Președintele a solicitat în mod expres ca, încă din acest an, armata sud-coreeană să creeze un sistem de apărare anti-dronă și să accelereze dezvoltarea și producția de drone invizibile. Totodată, în decurs de un an, Coreea de Sud va trebui să dispună de un sistem pentru a produce în masă drone de mici dimensiuni, dificil de detectat.

La scurt timp după incidentul generat de dronele nord-coreene, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunțat că va aloca un buget de 560 de miliarde de woni (aproximativ 440 de milioane de dolari) pe următorii cinci ani pentru dezoltarea tehnologii militare avansate, precum arme laser aeropurtate, sisteme de bruiaj electronic etc.