Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord „își încordează mușchii”. Regimul de Phenian anunță extinderea și intensificarea exercițiilor militare
Lumea la zi

Coreea de Nord „își încordează mușchii”. Regimul de Phenian anunță extinderea și intensificarea exercițiilor militare

Armată și armament Coreea de Nord
Sursa foto: KCNA

Înalți responsabili ai armatei nord-coreene au anunțat recent că vor extinde și intensifica exercițiile militare pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru război. Anunțul a fost făcut marți, cu puțin înaintea unei parade gigantice menite să arate lumii întregi puterea armată a Coreei de Nord.

Promisiunea generalilor a fost făcută în cadrul unei reuniuni a Comisiei militare centrale a Coreei de Nord de luni, supervizată de liderul Kim Jong Un, și urmează la scurt timp după ce Coreea de Sud și Statele Unite au organizat exerciții aeriene comune.

Pe ordinea de zi a ședinței de luni s-a aflat „problema extinderii și intensificării constante a operațiunilor și exercițiilor de luptă ale (Armatei Populare Coreene) și perfecționarea strictă a pregătirii pentru război”, a declarat agenția oficială de știri Korean Central News Agency.

Reuniunea comisiei militare centrale a Coreei de Nord are loc în contextul în care imaginile prin satelit arată că în Phenian sunt în curs de desfășurare „pregătiri extinse” pentru paradele militare . Acestea vor avea mâine, pe 8 februarie, cu ocazia aniversării fondării forțelor armate nord-coreene și pe 16 februarie, când se va serba „Ziua Stelei Strălucitoare”. Aceasta din urmă este ziua de naștere a lui Kim Jong Il, fiul fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung, și tatăl lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord amenință cu „o confruntare totală”

Șeful Statului Major al armatei sud-coreene a declarat marți că monitorizează îndeaproape zonele din jurul terenului de antrenament al paradei de la Pyongyang, adăugând că a observat o „creștere mare a personalului și a vehiculelor” în ultimele zile.

Seulul și Washingtonul au luat măsuri pentru a consolida exercițiile militare comune, ceea ce a înfuriat Phenianul, care consideră aceste exerciții comune drept repetiții pentru invazie.

Săptămâna trecută, aliații au organizat exerciții aeriene comune cu bombardiere strategice și avioane de luptă invizibile, ceea ce a determinat Phenianul să avertizeze că astfel de exerciții ar putea „declanșa o confruntare totală”.

Exercițiile comune, primele din acest an, au avut loc la o zi după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său sud-coreean au promis că vor intensifica cooperarea în domeniul securității pentru a contracara un Nord tot mai beligerant și înarmat nuclear.

Și Coreea de Sud s-a confruntat cu un balon meteo

Ministrul de externe al Coreei de Nord a declarat că demersul de intensificare a exercițiilor comune a depășit „o linie roșie extremă”.

Luni, Ministerul Apărării de la Seul a declarat că un balon nord-coreean a trecut în weekend în spațiul său aerian, dar a concluzionat că acesta nu reprezintă o amenințare.

S-a crezut că este vorba despre un balon meteorologic, a raportat agenția Yonhap News, citând oficiali, iar ministerul a declarat că a luat „măsuri”, fără a da detalii.

Raportul a venit după ce Washingtonul a doborât un presupus balon de supraveghere chinezesc, Beijingul afirmând că era un dirijabil civil care a intrat accidental în spațiul aerian al SUA.

Kim Jong Un vrea mai mult armament nuclear

Experții spun că reuniunea de luni a comandanților de vârf din Coreea de Nord a avut ca scop să sublinieze pregătirea țării pentru a face față viitoarelor exerciții militare comune între Coreea de Sud și Statele Unite – și, de asemenea, să sublinieze că este pregătită pentru un război real.

„Coreea de Nord face aluzie la posibilitatea unei acțiuni militare în viitor, în numele antrenamentului operațional și de luptă și al pregătirii de război”, a declarat Hong Min, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională.

Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul, a adăugat că întâlnirea a semnalat hotărârea Phenianului de a-și „întări agresiv armata”.

Kim Jong Un a solicitat recent armatei o creștere „exponențială” a arsenalului nuclear al Phenianului, inclusiv producerea în masă de arme nucleare tactice și dezvoltarea de noi rachete pentru contraatacuri nucleare. De asemenea, liderul supream a declarat că țara sa trebuie „să-și întărească în mod copleșitor mușchii militari” în 2023, ca răspuns la ceea ce Pyongyang numește ostilitatea SUA și a Coreei de Sud, conform informațiilor furnizate de rfi.