Infofinanciar > Lumea la zi > Specialiștii americani sunt în alertă! Putin, la un pas de a lansa un atac nuclear
Lumea la zi

Specialiștii americani sunt în alertă! Putin, la un pas de a lansa un atac nuclear

Putin și rachetele - Sursa foto: impact.ro
Sursa foto - impact.ro

Ken Weinstein, președintele Institutului Hudson din Washington, este de părere că Vladimir Putin are suficiente resurse pentru a continua să poarte războiul contra Ucrainei. Americanul este de părere că nici posibilitatea ca liderul de la Kremlin să recurgă la arma nucleară nu trebuie exclusă în totalitate.

Acesta a acordat un interviu pentru Digi 24 în care a vorbit despre războiul din Ucraina. Despre evoluția acestui conflict armat, Ken Weinstein spune că : „Cred că aici, în Washington, este o dezbatere serioasă despre cât de mult ar trebui să ajutăm Ucraina, cred că tot crește un consens. Ar trebui ca Putin și rușii să fie forțați să părăsească Crimeea, pentru a ne asigura că nu vor mai avea o bază de unde să lanseze noi operațiuni, după încheierea unui acord de încetare a focului de orice fel. Nimeni nu mai crede în cuvântul lui Vladimir Putin, de aceea ar fi mai bine să-l alungăm din Crimeea pentru a da un semnal clar. Acest punct de vedere câștigă teren la periferia NATO, în țările din prima linie. Evident, Franța și Germania nu sunt de acord.”.

Posibilitatea unui atac nuclear și planurile lui Putin

Legat de posibilitatea ca Vladimir Putin să recurgă la armament nuclear, acesta spune că acest lucru nu trebuie ignorat complet, deoarece rușii au amenințat pe tot parcursul campaniei militare cu folosirea acestor arme. Mai spune că aceste amenințări repetate sunt o premieră și că, dacă va folosi armele nucleare, acestea vor avea efecte devastatoare. Totuși, spune americanul, nu se vor ridica la putere bombelor atomice de la Nagasaki și Hiroshima. Menționează și că un astfel de lucru făcut de Putin poate să deschidă extrem de multe atacuri împotriva Rusiei.

Despre Vladimir Putin și situația armatei ruse în Ucraina, specialistul american spune că planul liderului de la Kremlin nu mai e să înainteze spre Kiev, ci să distrugă infrastructura ucraineană. Astfel, va slăbi considerabil țara în care a pornit invazia pe 24 februrie 2022. A spus despre Putin și că : „ (…)a avut înfrângeri majore, dar și câteva victorii notabile, mai ales la Mariupol. Ca atare, întrebarea este dacă are o bază suficient de puternică pentru a continua acest război și a produce distrugeri Ucrainei? Pentru moment, răspunsul pare a fi da, are.”.

Sub nicio formă Ken Weinstein nu este primul specialist care vorbește despre războiul dintre Rusia și Ucraina, pe această temă luând cuvântul extrem de multe persoane avizate până acum. Unul dintre acești oameni este Mihail Hodarionok, un colonel rus în rezervă, care este prezent la emisiuni televizate în calitate de specialist în probleme de apărare. Acesta a spus că într-un conflict dintre două țări, contează extrem de mult dorința soldaților de își apăra teritoriul, făcând referire la faptul că ucrainienii sunt gata să își dea viața pentru pământul lor.