Infofinanciar > Lumea la zi > Spania trimite tancuri Leopard în Ucraina! Armamentul greu va ajunge întâi în Polonia pe mare
Lumea la zi

Spania trimite tancuri Leopard în Ucraina! Armamentul greu va ajunge întâi în Polonia pe mare

tancuri, sursa foto romania libera
sursa foto romania libera

Șase tancuri Leopard au părăsit Spania și se îndreaptă spre Ucraina pentru a-și spori capacitatea militară, relatează Reuters. Tancurile au fost încărcate vineri pe o navă cargo și vor fi trimise pe mare în Polonia, potrivit agenției de presă.

La sfârșitul lunii februarie, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat că va trimite în total 10 tancuri Leopard 2 în Ucraina. El s-a confruntat cu opoziția partidului de extremă-stânga Podemos, partenerul junior din coaliția sa de guvernare, care a avertizat că acest lucru nu va face decât să escaladeze războiul și a făcut în schimb presiuni pentru negocieri de pace.

Aliații occidentali au intensificat furnizarea de echipamente militare Ucrainei, în timp ce aceasta se pregătește să facă față unei potențiale noi ofensive rusești în această primăvară. Germania a ezitat luni de zile dacă să își trimită tancurile în Ucraina, cedând în cele din urmă în fața presiunii internaționale.

Acum, scurgeri de informații din telegramele americane au dezvăluit că, alături de Spania, și Germania, Norvegia, Portugalia, Grecia și Finlanda plănuiesc să trimită tancuri în țara invadată.

Scurgeri de informații

Modelul de tanc pe care Spania îl trimite se numără printre cele mai vechi pe care țara le deține, a declarat postul de televiziune german ZDF. Țara vest-europeană deține în total aproape 350 de tancuri Leopard 2.
Europa are forțe speciale pe teren în Ucraina. Polonia și Slovenia furnizează aproape jumătate din tancurile care se îndreaptă spre Kiev. Iar Ungaria ar putea lăsa să treacă arme prin spațiul său aerian.

Acestea sunt doar câteva dintre detaliile care atrag atenția despre participarea Europei la război, îngropate într-un dosar de 53 de pagini pe care POLITICO l-a analizat în urma unei scurgeri de documente neverificate ale serviciilor secrete militare americane.

Dezvăluirea a generat o furtună de dezvăluiri amețitoare care a făcut ca SUA să se joace de-a curățenia cu aliații. Documentele detaliază îndoielile americane cu privire la ofensiva de primăvară a Ucrainei, sugerează că a spionat Coreea de Sud și afișează informații care acuză Egiptul că a complotat pentru a susține războiul quijotesc al Rusiei. Cu toate acestea, Europa, în cea mai mare parte, a fost scutită de aceste divulgări dăunătoare relațiilor. Totuși, asta nu înseamnă că din documente nu se pot culege cunoștințe despre efortul de război al Europei.

Fișierele scurse conțin informații despre orice, de la un grup de forțe speciale dominat de Marea Britanie în Ucraina până la modul în care – și când – Franța și Spania vor trimite un sistem de rachete cheie pe câmpul de luptă. Documentele conțin, de asemenea, acuzații potrivit cărora Turcia este o potențială sursă de arme pentru mercenarii ruși.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.