Lumea la zi

Soția lui Zelenski revoltată pe britanici! „În timp ce ei numără bănuții, noi numărăm victimele”

oana zelenska sursa foto skinews
sursa foto skynews

Impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliații săi, a declarat prima doamnă a țării pentru BBC, dar în timp ce britanicii „numără bănuții”, ucrainenii „numără victimele”.

Olena Zelenska a declarat duminică cu Laura Kuenssberg că, dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă. Într-un interviu înregistrat la Kiev, ea a mai spus că este important să se continue să se sublinieze numărul de victime ale războiului. Iar doamna Zelenska a spus că, deși își vede rar soțul, ei vorbesc în fiecare zi. Prima doamnă, care este căsătorită cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky din 2003, a vorbit cu Laura Kuenssberg de la BBC la Kiev. Într-un interviu amplu care va fi difuzat duminică, 4 septembrie, doamna Zelenska a fost întrebată ce mesaj are pentru britanicii care se confruntă cu o creștere a facturilor la energie, în parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului pe care aceasta l-a avut asupra prețurilor globale la gaze și petrol.
„Înțeleg că situația este foarte grea. Dar dați-mi voie să amintesc că în perioada epidemiei Covid-19, și încă mai este printre noi, când au fost creșteri de prețuri, Ucraina a fost și ea afectată.

„Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși. „Așa că atunci când începeți să numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, facem același lucru și noi ne numărăm victimele”, a spus ea. Comentariile doamnei Zelenska vin după ce premierul Boris Johnson a sugerat, în timp ce vizita Kievul luna trecută, că gospodăriile din Europa vor trebui să suporte criza costului vieții și să „păstreze cursul” cu Ucraina pentru a contracara agresiunea Rusiei, potrivit BBC.

În Marea Britanie, rata inflației este prognozată să atingă anul acesta un maxim al ultimilor 42 de ani, de 13,3%, în timp ce se așteaptă ca economia să se contracte pentru mai mult de un an.

Motivul inflației

Banca Angliei a declarat că principalul motiv pentru inflația ridicată și creșterea scăzută a fost creșterea facturilor la energie, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina. Țările europene au acuzat Rusia – un important furnizor global de energie – că folosește gazul ca armă prin limitarea livrărilor ca răspuns la sancțiuni. Doamna Zelenska a declarat pentru BBC că este greu pentru cei din afara Ucrainei să înțeleagă impactul războiului asupra populației sale, dar este important să împărtășească povești umane despre prețul pe care îl are conflictul.

Ea a spus că mulți părinți ar fi fost mișcați de povestea unui băiat ucrainean care a fost filmat trecând granița poloneză în lacrimi în martie anul trecut. „Cred că tații și mamele care au vizionat acest videoclip nu au putut decât să izbucnească în lacrimi. Mă pun mereu în situația lor și cred că toată lumea – fiecare om din lume ar trebui să simtă același lucru”, a spus dna Zelenska.

„De aceea trebuie să spunem aceste povești, să arătăm aceste povești, pentru că acestea sunt fețele unui război. Nu numărul de bombe aruncate, nu suma de bani cheltuită, ci poveștile umane – și există o mie de povești de acest fel în jur.” Prima doamnă, care provine din același oraș ca și soțul ei și îl cunoaște încă din timpul universității, s-a declarat „insultată” de oamenii care s-au declarat surprinși de trecerea lui de la actor de televiziune la lider de război.

„Este omul pe care l-am cunoscut dintotdeauna. Nu ar face altceva”, a spus ea. Întrebată dacă speră să vină în Marea Britanie după ce aceasta a fost aleasă să găzduiască concursul Eurovision Song Contest, deoarece Ucraina – care a câștigat evenimentul în acest an – a fost considerată prea nesigură, Zelenska a spus că i-ar „plăcea să meargă” . Dar ea a adăugat că a fost un „sentiment amar” să accepte că învingătorii nu vor fi gazda de anul viitor.