Infofinanciar > Educație financiară > Prețul gazului crește, iar Guvernul se ceartă! Cum explică specialiștii algoritmul de calculare al facturilor
Educație financiară

Prețul gazului crește, iar Guvernul se ceartă! Cum explică specialiștii algoritmul de calculare al facturilor

capital.ro
FOTO: capital.ro

În timp ce coaliția de guvernare duce lungi lupte de persuasivitate, tariful la gaz zboară pe lângă noi, alimentat fiind ba de un sistem de plafonare  defectuos, ba de lipsa unei dorințe concrete de a reduce risipa.

Sigura certitudine pe care o avem, din păcate, constă în faptul că bursa din Olanda a anunțat astăzi un preț record pentru un megawat/h și anume 301 euro.

Aflându-ne la mai puțin de patru luni până vine luna cadourilor, ne întrebăm cu mic cu mare ce va conține sacul lui Moș Crăciun, va fi plin oare de facturi a căror valoare să ne facă să renunțam la pomana porcului?

La acestă întrebare ne răspunde Corina Murafa, un analist politic în politici energetice, care își începe lunga dizertația cu o nemulțumire ce constă în forma actuală de sprijin a consumatorilor, afirmă următoarele:

Corina Carafa, expert în politici energetice vorbește despre tariful la gaz

”Este în mod evident faptul că o formă de prelungire a actualului sistem de sprijin a consumatorilor va exista, dar nu cred că cea prezentă este cea corectă în sensul în care nu toți consumatorii trebuie protejați în felul acesta”. Totuși trebuie adăugat și faptul că situația în care ne aflăm este datorată și din cauza consumatorului care nu are o conștiință a economiei. Altfel spus, pentru actualul tarif al gazului avem și noi o parte din vină.

Mai departe afirmă expertul în politic publice:

”Este foarte important să și scădem cererea de energie de pe piață și în momentul de față, având acest sistem de plafonare sau compensare, cererea este foarte sus. Lumea nu economisește deloc energie. Este foarte important să începem să și economisim energie”.

Uitați-vă ce reglementări a adoptat ieri Germania vizavi de iluminatul clădirilor publice și vizavi de încălzirea clădirilor publice în perioada iernii. Ei speră să își scadă în felul acesta consumul cu 2%, nemailuminând monumentele publice și scăzând temperatura în clădirile publice, mai puțin în spitale.

Trasând o paralelă între Europa Centrală și ce Est Europeană, Corina Murafa este de părere că:

”… imaginați-vă, dacă o țară de dimensiunile Germaniei poate să atingă astfel de economii de energie, noi, probabil, cu eforturi mai puține, am putea obține niște scăderi ale consumului remarcabile. Pentru că nu putem să controlăm piața decât jucându-ne pe partea de scădere a consumului. Și va trebui să găsim o soluție pentru că acei consumatori cu adevărat vulnerabili să fie protejați”.

Algoritmul de calculare al facturilor

În cee ace privește actual formula de calcul a tarifului la gaz, Murafa clarifică următoarele aspect:

”O discuție cu privire la ce întreprinderi protejăm sau nu acum, practic nimeni nu simte în factură efectul de pe piața reală. Și vedem aceste calcule aruncate în spațiul public vizavi de câți bani datorează Guvernul furnizorilor, câți furnizori intră în faliment pentru că Guvernul nu le-a plătit banii, faptul că Guvernul a reușit să obțină o mulțime de bani de la companiile de stat prin supraimpozitare, deci este un câștigător al acestor creșteri de prețuri de pe piață liberă”, a explicat Corina Murafa pentru Antena 3.

Pe cine va proteja Guvernul

Referitor banii pe care vom fi nevoiți să-I scoatem din buzunar la iarnă, expetul în politici publice este destul de correct și lansează o analiză pe înțelesul tuturor:

”Probabil la iarnă vom avea același preț ca și până acum, pentru că eu nu văd guvernul având capacitatea să implementeze un sistem corect prin care doar consumatorii cu adevărat vulnerabili să fie protejați. Deci probabil ca și iarna trecută, cu o creștere de 10-20%. E clar că nu se va duce către consumatorul final creșterea aceasta de pe piața liberă, însă vom suferi pe termen lung consecințele”, a conchis Corina Murafa.